Zwammerdam ontfermt zich over Syrische vluchteling

ZWAMMERDAM - De inwoners van Zwammerdam moesten even wennen aan de komst van de eerste Syrische vluchteling naar hun dorp. Maar in korte tijd hebben de dorpelingen ‘Pierre de Syriër’ in hun hart gesloten. Er loopt zelfs een actie om spullen voor zijn nieuwe huis in te zamelen.
Het gaat om Pierre Kojamakhoul, een Syrische christen die een jaar geleden naar Nederland kwam. Na lang wachten in verschillende opvangcentra begon zijn asielprocedure. Sinds twee maanden woont hij, met verblijfsvergunning, in het dorp Zwammerdam bij Alphen aan den Rijn.
Een buurvrouw helpt hem Nederlands te leren. Een andere ‘buuf’ is een actie begonnen om de nieuwkomer aan een uitzet te helpen. ‘Ik hoorde dat hij helemaal niets had. Dat hij op een matje sliep, terwijl hij toen al vijf weken in dat huis zat’, vertelt Hennie Schrijvershof. Na een oproep op Zwammerdam.net kwamen de eerste spullen binnen.

Vluchteling dankbaar

De nieuwe Dammenaar is erg dankbaar voor de dorpse gastvrijheid. ‘Hartelijk bedankt alle mensen van Zwammerdam en Alphen aan den Rijn. Dank u, dank u, dank u wel…’, zegt Pierre in gebrekkig Nederlands.
Mevrouw Schrijvershof vindt dat ze het heeft getroffen met Pierre. ‘In het dorp deden de wildste geruchten de ronde’, vertelt ze. ‘Er zou een gezin met acht kinderen komen en vijf alleenstaande mannen. Nou, het zijn uiteindelijk een man en een vrouw en twee mooie dochters geworden. Ik hoop voor hem dat ze gauw hierheen mogen komen.’

Dubbele spullen

Volgens Pierre komen zijn vrouw en twee dochters van 17 en 19 binnen enkele maanden van Libanon naar Zwammerdam. Volgens de buurvrouw heeft het gezin nog een paar dingen nodig, zoals een wasmachine, stofzuiger, éénpersoonsbed, gordijnen met rails, afzuigkap, lampen, tuinstoelen en een -tafel. Voor spullen die hij dubbel krijgt, is ook al een oplossing gevonden. Een Syrische vriend van Pierre woont in Leiden in vrijwel dezelfde situatie en kan ook nog heel wat spullen voor zijn uitzet gebruiken.