Cuypersgenootschap boos over mogelijke sloop gebouw ministerie SZW in Den Haag

© archief
DEN HAAG - Het Cuypersgenootschap maakt zich in een brief aan de gemeente Den Haag boos over de mogelijke sloop van het voormalige pand van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan de Anna van Hannoverstraat in Den Haag. Volgens de stichting gaat met de afbraak van het pand een waardevol bouwwerk verloren.
'Als het akkoord voor de sloop er is hebben wij geen recht van spreken meer’, vertelt Norman Vervat van Stichting Cuypergenootschap. Het pand heeft geen monumentenstatus, wat het voor de stichting lastiger maakt om te zorgen dat het niet wordt gesloopt.
Die status zou het voormalige ministeriegebouw volgens Vervat wel moeten hebben: ‘Dit gebouw is zo belangrijk en beeldbepalend. Het is een bijzonder voorbeeld van jonge bouwkunst in Den Haag.’ Daarnaast vindt de stichting, die zich inzet voor het behoud van bouwkundig erfgoed, het ‘krankzinnig’ dat het ‘goed gebouwde’ complex na dertig jaar wordt gesloopt.

Herinrichting

Vervat zou graag zien dat pand wordt omgebouwd tot wooncomplex, het liefst met inspraak van het oorspronkelijke architectenbureau van de internationaal bekende architect Herman Hertzberger.
Dat vindt de architect zelf ook een goed idee. ‘Anderen moeten natuurlijk bepalen wat de culturele waarde van het gebouw is, maar ik sta er wel voor open om het gebouw te herinrichten’, aldus Hertzberger.

Triest

Volgens de architect is de sloop niet duurzaam. ‘Het heeft alleen maar met geld te maken. Dit is een vrijbrief om alles te slopen zolang de grond maar iets waard is. Dat maakt mij triest.’
Investeringsmaatschappij Litoro Investments B.V heeft afgelopen juni een bod van 23 miljoen euro uitgebracht op het pand. De bedoeling is om het huidige pand slopen en op het terrein een combinatie van laagbouw en twee hoge torens neerzetten.