Man vast voor besnijdenissen in azc Katwijk

Azc Katwijk
Azc Katwijk © archief
KATWIJK - De politie heeft donderdag een 59-jarige man uit Almere aangehouden omdat hij zonder licentie besnijdenissen zou hebben uitgevoerd bij jongetjes in het asielzoekerscentrum in Katwijk. Dat meldt het Openbaar Ministerie vrijdag.
De man zou op donderdag 24 juli zes jongetjes hebben besneden. Hij ging daarbij slordig te werk. Een van de kinderen moest zelfs naar het ziekenhuis vanwege complicaties.
De politie onderzoekt nog in hoeverre de man uit Almere bevoegd was om besnijdenissen uit te voeren. Ook hoe de man de handelingen binnen de muren van het azc heeft kunnen doen moet nog worden uitgezocht.
Volgens het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) zijn er wel begeleiders in het Katwijkse azc, maar kunnen die niet alles zien en horen. 'Er wonen ruim duizend mensen in het azc in Katwijk. Het is geen gevangenis, dus de mensen zijn vrij om te gaan waar ze willen. Wat op een kamer gebeurt is privé', zegt een woordvoerster. Volgens haar heeft personeel van het gezondheidscentrum op het azc de autoriteiten ingelicht.