Haags Historisch Festijn; ridders en huurlingen nemen de stad over

Ridderzaal Den Haag | Foto Richard Mulder
Ridderzaal Den Haag | Foto Richard Mulder
DEN HAAG - Den Haag heeft er weer een nieuw feest bij: het Haags Historisch Festijn. In het weekend van 20 en 21 augustus wordt de binnenstad overgenomen door de graven van Holland, koninginnen en ridders en huurlingen.
Zo vindt er op het Binnenhof een schouwspel plaats met de graaf van Holland die voor de Ridderzaal van zijn kasteel ridders, edelen en het volk welkom heet. Langs de Hofvijver ligt het middeleeuws kampement van de compagnie van Brederode en huurlingen die hem hielpen bij zijn strijd om de macht. Daar zijn onder meer wapendemonstraties. En in de Paleistuin komen de acht koninginnen uit het 200-jarig koninkrijk tot leven.
Ook zijn er extra Ridderzaalrondleidingen en is er op zondagmiddag een speciale wandeling door het oude dorp Die Haghe. In het Haags Historisch Museum is een bijzondere voorstelling over Wilhelmina door Nel Kars en een kinderworkshop. Op beide dagen kunnen liefhebbers een ritje maken met een Gouden Koets door het oude centrum.

Musea

Ook de musea rond het Binnenhof doen mee. De Gevangenpoort, die oorspronkelijk een van de drie toegangspoorten was van het grafelijk kasteel, het museum Galerij Prins Willem V met de collectie schilderijen van de vader van koning Willem I en het Mauritshuis met een grote collectie schilderijen uit de Gouden Eeuw.
Meer informatie over het Haags Historisch Festijn is te vinden op de website historie-KS.nl.