Geen medaille voor Femke Heemskerk uit Roelofarendsveen op 4x100 meter vrij

Femke Heemskerk tijdens Olympische Spelen in Rio
Femke Heemskerk tijdens Olympische Spelen in Rio © ANP
ROELOFARENDSVEEN - Zwemster Femke Heemskerk uit Roelofarendsveen is er met de estafetteploeg niet in geslaagd om een Olympische medaille te pakken op de 4x100 meter vrije slag. Zaterdag (lokale tijd) eindigde Heemskerk met Marrit Steenbergen, Inge Dekker en Ranomi Kromowidjojo in een tijd van 3.33,81 als vierde.
Kromowidjojo ging als laatste het water in. Ze was gespaard in de series. Ze nam in de finale de plek in van Maud van der Meer, maar Kromowidjojo kon de achterstand als slotzwemster niet meer goed maken. Het goud was voor Australië in een wereldrecord van 3.30,65 voor de Verenigde Staten (3.31,89) en Canada (3.32,89).
Femke Heemskerk was niet blij, maar was niet verrast door de tegenstand van Canada, dat derde werd. 'Dat de Canadezen zo hard gingen was voor mij ook geen verrassing. Het is jammer dat het mis is gegaan, maar we moeten dit nu parkeren. Dit is klaar en nu ga ik mij richten op de 200 meter vrij.'

Teleurstelling

Het tijdperk van de 'Golden Girls' lijkt hiermee voorbij. Na de glorietijd van de Nederlandse estafettezwemsters op de 4x100 meter vrije slag haalden de zwemsters voor het eerst sinds de Spelen van 1996 in Atlanta geen medaille. In 2012 scoorden de vrouwen in Londen nog zilver op de 4x100 vrij. In Peking in 2008 veroverden ze het goud.