Vijf 'hooggeplaatste stafmedewerkers' van Turkse ambassade in Den Haag ontslagen

Turkse ambassade in Den Haag
Turkse ambassade in Den Haag © Google Streetview
DEN HAAG - Op de Turkse ambassade in Den Haag zijn afgelopen maand vijf hooggeplaatste stafmedewerkers ontslagen. Volgens de Turkse regering hebben ze banden met de omstreden Gülen-beweging, die verantwoordelijk zou zijn voor de mislukte Turkse staatsgreep op 15 juli.
Het ontslag wordt bevestigd door Kurtulus Aykan, het tijdelijke hoofd van de ambassade,
. Het ontslag was een rechtstreeks bevel van de regering in Ankara. De vijf 'hooggeplaatste stafmedewerkers' wachten in Ankara een intern onderzoek van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken af. 'Ik wil geen namen noemen, maar het is niet de kok of de bediende', aldus Aykan.
In totaal werken er 25 mensen op de ambassade. Aykan zegt verrast te zijn dat vijf van zijn naaste medewerkers door de Turkse overheid zijn bestempeld als infiltrant. 'Het zijn mensen met wie ik nauw heb samengewerkt. Zeer bekwame mensen. Maar dat is het talent van de Gülen-beweging. Ze infiltreren geruisloos.'

Weinig begrip

Volgens Aykan tonen westerse landen als Nederland te weinig begrip voor de Turkse situatie. 'We zijn een NAVO-bondgenoot. Nederland heeft enkele zorgvuldig afgewogen statements gegeven, maar we voelen ons niet gesteund.'
Sinds de mislukte staatsgreep van vorige maand heeft president Erdogan tienduizenden ambtenaren ontslagen of geschorst op verdenking van banden met de omstreden Gülen-beweging.