Waar komen toch die irritante fruitvliegjes vandaan?

© Ed Hamelink
REGIO - Je hoort veel mensen erover klagen op dit moment: fruitvliegjes. Ze zitten overal. In de fruitschaal (de naam zegt het al), maar ook in de keuken en bij de prullenbak. Hun komst is vaak een mysterie. Want ook al heb je alle ramen en deuren dicht, toch duiken de gevleugelde vrienden soms op.
'Het is typisch voor de zomer', zegt John Smit. Hij is entomoloog, ook wel insectendeskundige, bij het Kenniscentrum Insecten van Naturalis in Leiden. 'Door de verhoogde temperatuur kunnen ze sneller groeien.' In de winter zijn er volgens hem ook wel fruitvliegjes, maar dan is de temperatuur te laag.
Het aantal fruitvliegjes is op dit moment op z'n hoogtepunt, maar het zijn er niet meer dan andere jaren, weet Smit.

Een klein gaatje is genoeg

'Ze hebben maar een heel klein gaatje nodig om binnen te komen', zegt de entomoloog. 'Zelf als je de deur binnenloopt met je boodschappen is het zo gebeurd, je hebt dan niet in de gaten dat er een beestje meevliegt.'
De fruitvliegjes lijken volkomen nutteloos, maar dat is niet zo, bezweert de insectenkenner. 'Nee hoor, ze ruimen allerlei rotzooi op. De larven eten organisch afval.'

Bekijk het positief

Aha, we kunnen de komst van de vliegjes dus ook positief zien, omdat we zelf minder rommel hoeven op te ruimen? 'Nou ja', lacht Smit, 'dat geldt voor alles in het leven, dat je het ook positief kunt zien'.
Volgens hem is het vooral belangrijk om geen bederfelijke spullen open en bloot te laten staan. 'Dus geen aangetast fruit, doe de kurk op de wijnfles en laat geen lege bierflesjes in je keuken staan', zo luiden de adviezen van Smit.

Voor de liefhebber nog meer 'vervelende' beestjes op een rij: