Instellingen

Verdachten dodelijke schietpartij Leiden langer vast

© John van der Tol
© John van der Tol
LEIDEN - Het voorarrest van twee mannen die vastzitten voor de dodelijke schietpartij aan de Rooseveltstraat in Leiden, is met drie maanden verlengd. Dat laat het Openbaar Ministerie weten.
Woensdag moesten de mannen voor de raadkamer van de rechtbank komen. De rechter bepaalde toen dat beide heren nog voor 90 dagen mogen worden vastgehouden. De mannen zitten vast voor de schietpartij op 14 juni, waarbij de 50-jarige Zeynel Er uit Leiden zwaargewond raakte. Hij werd van dichtbij met tientallen kogels doorzeefd met een automatisch vuurwapen.
Na twee dagen overleed Zeynel Er in het ziekenhuis, zonder dat de politie hem heeft kunnen horen over zijn belagers. Opsporing Verzocht besteedde een maand geleden aandacht aan de zaak, daar werd onder meer om tips gevraagd over de zwarte Volkswagen Caddy en een grijze motorscooter die zouden zijn gebruikt. Op donderdag 21 juli werden een 34-jarige Zaandammer en een 23-jarige man uit Purmerend opgepakt door een arrestatieteam.

Liquidatie

Zeynel Er werd eerder beschoten. In november overleefde hij een aanslag in zijn kantoor in Amsterdam. In datzelfde kantoor aan de Derkinderenstraat werd een maand eerder een medewerker van Zeynel doodgeschoten, mogelijk is toen per ongeluk de verkeerde doodgeschoten.
Omdat beide verdachten nog in beperkingen zitten, kan het Openbaar Ministerie nog niet meer over de zaak zeggen. Maar de politie houdt rekening met een liquidatie als een van de scenario's, aldus het OM. Over de eerdere aanslag op zijn leven kon of wilde Zeynel Er destijds niet zeggen, aldus de politie vorige maand in Opsporing Verzocht.