Den Haag stelt zich kandidaat voor titel Europese sporthoofdstad 2021

DEN HAAG - Den Haag stelt zich kandidaat voor Europese sporthoofdstad 2021. Dat heeft wethouder Rabin Baldewsingh (PvdA) van Den Haag woensdag bekend gemaakt tijdens de Olympic Experience op Scheveningen. De stad moet het opnemen tegen de Portugese hoofdstad Lissabon.
De titel 'Europese sporthoofdstad' wordt sinds 2001 toegekend aan steden met meer dan 500 duizend inwoners die sport goed op de kaart weten te zetten. Het is te vergelijken met de titel 'Culturele hoofdstad van Europa'. De organisatie die steden benoemt werkt samen met de Europese Commissie.
Eerder waren onder andere Madrid, Stockholm, Rotterdam, Antwerpen, Istanbul en Valencia sporthoofdstad. Dit jaar is de titel aan Praag toegekend.

Meerdere redenen voor kandidaatstelling

De gemeente Den Haag noemt een aantal redenen om zich te kandideren. Ze denkt dat de kandidatuur een 'vliegwieleffect' heeft op de doelstelling om alle Hagenaars voor 2030 sportief in beweging te brengen, ongeacht sexe, leeftijd en afkomst.
Ook noemt de gemeente het een 'mooi focus-punt op de midterm van de looptijd van de sportnota 2015-2030'. Naar eigen zeggen behoudt Den Haag hierdoor politiek en maatschappelijk draagvlak om als gemeente de komende jaren te blijven investeren in sport.

Internationale sportstad aan zee

Verder zegt de gemeente dat het een mooie manier is om Den Haag internationaal te profileren als internationale sportstad aan zee en biedt het mogelijkheden om kennis uit te wisselen met andere grote steden in Europa.
'Daarnee wordt kennisuitwisseling met en leren van good practices uit andere Europese steden met dezelfde uitdagingen, mogelijk op een structurele en duurzame manier.'