PVV kan kandidaatschap Den Haag voor Europese sporthoofdstad niet waarderen

Elias van Hees
Elias van Hees © archief
DEN HAAG - De Haagse PVV kan het kandidaatschap van Den Haag voor Europese sporthoofdstad 2021 niet waarderen. Wethouder Rabin Baldewsingh (PvdA) maakte woensdag de deelname van de Hofstad bekend tijdens de Olympic Experience op Scheveningen. Den Haag neemt het daarmee op tegen het Portugese Lissabon. Volgens PVV’er Elias van Hees heeft de deelname geen toegevoegde waarde voor de stad en kost het te veel geld.
‘Het is een soort Brusselse onzintitel’, zegt Van Hees in
. ‘Er gaat heel veel geld in zitten. Vervolgens krijg je een EU-label waarmee je jezelf een jaar de Europese sporthoofdstad mag noemen. Wij zien daar de toegevoegde waarde niet van.’
Het gemeenteraadslid wijst op de kosten die een kandidaatschap met zich meebrengt. ‘Het gaat om serieuze promotie.’ Van Hees denkt dat de kans dat Den Haag de sporthoofdstad wordt niet groot is. ‘De Portugezen hebben net het EK voetbal gewonnen. Waarom zou de EU het niet aan hen geven? Dan geven we in Den Haag waarschijnlijk miljoenen uit voor niets.’

Toekenning

De titel 'Europese sporthoofdstad' wordt sinds 2001 toegekend aan steden met meer dan 500.000 inwoners die sport goed op de kaart weten te zetten. Het is te vergelijken met de titel 'Culturele hoofdstad van Europa'. De organisatie die steden benoemt werkt samen met de Europese Commissie.
Eerder waren onder andere Madrid, Stockholm, Rotterdam, Antwerpen, Istanbul en Valencia sporthoofdstad. Dit jaar is de titel aan Praag toegekend.