Strijd tegen 'asociale' maaltijdbezorgers op scooters: VVD heeft al tientallen meldingen

Pizza
Pizza © ANP
DEN HAAG - De Haagse VVD heeft al tientallen meldingen binnengekregen in de strijd tegen maaltijdbezorgers die met hun scooter levensgevaarlijke verkeerscapriolen uithalen. Dat zegt raadslid Ingrid Michon tegen Omroep West. Twee weken geleden riep zij op misstanden te melden, in de hoop zo de grootste overlastgevers aan te kunnen pakken.
Over welke Haagse bedrijven met name klachten binnenkwamen, wil het raadslid nu nog niet zeggen. 'Daarvoor is het nog te vroeg, maar er zijn er al heel wat gemeld', zegt Michon.
Het gaat om bezorgers van allerlei soorten eten, zoals pizza, shoarma en sushi: 'Ja het is heel divers, maar ik kan nu al wel zeggen dat vooral de pizzabezorgers opvallen in het lijstje', laat de politica aan weten.

'Ook bedrijven verantwoordelijk'

Ze wil inventariseren welke bedrijven de meeste 'overtreders' in dienst hebben. 'Die ga ik aanspreken, het begint natuurlijk bij de scooterrijder zelf, maar ook de bedrijven hebben een verantwoordelijkheid.'
De veelal tieners die rondcrossen op hun scooters om hongerige klanten te bedienen, krijgen vaak een fooi. Dus hoe meer zij bezorgen, hoe hoger deze fooi is. Is het niet logisch dat ze dan wat harder en gevaarlijker rijden?

'Fooi geen excuus'

'Nee, zeker niet. We moeten ons allemaal aan de regels houden, een fooi vind ik geen excuus', zegt de VVD-politica. Haar partij begon in de vorige raadsperiode ook al een actie rond pizzabezorgers, in een poging de verkeersveiligheid te vergroten.
Toenmalig raadslid Ibo Gülsen wilde dat pizzakoeriers een grote sticker op hun brommer krijgen, met daarop het telefoonnummer van hun baas. Weggebruikers zouden dat dat nummer kunnen bellen als ze een koerier een verkeersovertreding zien maken.

Ook klagen? Mail de VVD

Dit keer vraagt de VVD mensen contact met de partij op te nemen, om te melden van welk bedrijf de koeriers over de schreef gaan. Na een inventarisatie gaat raadslid Ingrid Michon dan contact opnemen met de betrokken bedrijven.
'We hebben met elkaar een gezamenlijke verantwoordelijkheid, ze moeten gewoon normaal gaan rijden. Als ze dat niet doen, moeten we ze daar op aanspreken', zegt ze tegen Omroep West. Wie klachten wil doorgeven, kan de partij mailen.