Onderzoek: Ambtenaren gelukkiger in hun werk dan werknemers in bedrijfsleven

© ANP
DEN HAAG - Ambtenaren blijken gelukkiger in hun werk dan werknemers buiten de overheid. Uit onderzoek van Binnenlands Bestuur en I&O Research komt naar voren dat overheidsfunctionarissen hun 'geluk in het algemeen' gemiddeld waarderen met een 7,6. Op hun werk zijn ze aanmerkelijk minder gelukkig: 7,2.
Voor het onderzoek werden 3500 ambtenaren bevraagd en ruim 1600 mensen die buiten de overheid werken. Ambtenaren zijn veel minder tevreden dan niet-ambtenaren over het gebouw waarin ze werken. Ambtenaren waarderen dat met een 6,6 terwijl niet-ambtenaren gemiddeld een 7,2 geven voor het gebouw.
Jongere ambtenaren blijken gelukkiger op het werk dan hun oudere collega's. 74 Procent van de jongeren (18-35) waardeert geluk op het werk met een 7 of een 8. Bij de groep tussen 36 en 55 is dat 62%. Van de oudere ambtenaren (55+) geeft 58% een 7 of een 8. Ambtenaren die na hun 65e nog werken, hebben daar kennelijk heel veel plezier in. Alle ambtenaren boven de 66 geven bij de vraag hoe gelukkig bent u over uw werk' een cijfer van 7 of hoger. De grootste groep (50 procent) geeft een 9, 33% een 8.

Minder werken, meer tevredenheid

Opvallend is ook dat onder ambtenaren blijkt dat minder werken tot een hogere geluksbeleving in het werk leidt. 39 procent van de mensen die tussen 9 en 24 uur werken geeft aan geluk op het werk met een 8 te waarderen. Bij de ambtenaren die meer dan 24 uur werken, vindt slechts 33% dit een 8 waard.