Onderzoek: 'Geen schuld aan zelfdoding asielzoeker in Alphense noodopvang'

Hussein Ali Abdel Amer, de vluchteling die zelfmoord pleegde in de opvang in Alphen aan den Rijn
Hussein Ali Abdel Amer, de vluchteling die zelfmoord pleegde in de opvang in Alphen aan den Rijn
ALPHEN AAN DEN RIJN - De Nederlandse instanties zijn zorgvuldig omgegaan met een Irakese asielzoeker die zichzelf in januari in Alphen aan den Rijn van het leven beroofde. Dat is de conclusie van de Inspectie voor Veiligheid en Justitie die onderzoek heeft gedaan.
Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) had verzocht om het onderzoek. De zelfdoding leidde begin dit jaar tot veel vragen. De man zou volgens mediaberichten,
voor zijn asielaanvraag, naar Ter Apel zijn gereisd om daar zijn paspoort terug te krijgen en terug te keren naar zijn gezin Irak. Dat lukt niet. Volgens de inspectie had hij geen paspoort en heeft de IND ook nooit een document van de man in bezit gehad.
Signalen over dat de man zichzelf mogelijk iets aan zou doen, zijn doorgegeven. Daarop is een gesprek gevoerd, waarna de conclusie werd getrokken dat hij niet suïcidaal was.

Betere informatievoorziening

De inspectie heeft wel geconstateerd dat de informatievoorziening verbeterd kan worden aan asielzoekers. Bijvoorbeeld over wachttijden, de duur van de procedures en mogelijkheden om vrijwillig terug te keren.
De man maakte een einde aan zijn leven in de noodopvang in Alphen aan den Rijn. De politie moest er aan te pas komen om de gemoederen daar na de zelfmoord tot bedaren te brengen.