Instellingen

Plofkraak Nieuwkoop was 'flinke explosie'; buit beschadigd door klap

Plofkraak op het Kennedyplein in Nieuwkoop
Plofkraak op het Kennedyplein in Nieuwkoop © Twitter @Nieuwkoop
NIEUWKOOP - De explosie bij een plofkraak op een geldautomaat op het Kennedyplein in Nieuwkoop zaterdagochtend was in de wijde omtrek te horen. Verschillende panden raakten zwaar beschadigd. Een vestiging van de Primera is het zwaarst getroffen. Op de plek van de gevel zit nu een gapend gat.
Zaterdag komen veel mensen een kijkje nemen bij de getroffen winkel. Een deel van het plein is afgezet. Bij de explosie is asbest vrijgekomen. Mannen in blauwe pakken waren geruime tijd bezig met opruimen. Inmiddels zijn alle asbestdeeltjes verwijderd en is het gebied vrijgegeven. Een vrouw vertelt hoe ze wakker werd van de klap. 'Is het een bom, is het een auto-ongeluk?' Een ander was aan het werk in het verzorgingshuis aan de overkant. 'We zaten in onze pauze en toen ineens een enorme knal. Dan heb je echt zoiets van: jeempie he, dit is echt niet goed.'
Ook de politie bevestigt dat de explosie een flinke klap was. Er wordt nog onderzocht hoe de criminelen precies te werk zijn gegaan. Ook is het nog niet duidelijk of ze iets hebben buitgemaakt. 'Op straat lag een aanzienlijke hoeveelheid bankbiljetten', vertelt een politiewoordvoerster. 'Die zijn door ons veiliggesteld.' Ook vertelt ze dat de biljetten wel beschadigd zijn door de klap.

Er lag allemaal geld op de grond

Niels heeft dat ook gezien. Hij werkt bij de bakker aan de overkant. Als hij om 5.30 uur aankomt op zijn werk, is het net gebeurd. 'Er lag allemaal geld op de grond, heel veel geld lag er op de grond.' Ook vertelt hij dat een deel van de gevel van het getroffen pand bij hem voor de winkel lag, zo'n twintig meter verderop. 'Het was een grote ravage, een hoop glas, hoop stenen, een hoop rotzooi eigenlijk.'
De verdachten zijn nog voortvluchtig. Na de kraak hebben getuigen twee of drie mannen weg zien vluchten. Ze reden over de dijk langs de Ringvaart, in de richting van Aarlanderveen.