Tekort aan studentenwoningen blijft in onze regio voorlopig bestaan

LEIDEN - Er blijft de komende jaren een tekort aan studentenwoningen, ondanks de bouw van nieuwe studentenflats. Dat verwacht studentenhuisvester Duwo. Wel neemt de groei van het aantal studenten langzaam af, dus het tekort zal minder nijpend worden.
Er komen elk jaar meer studenten in Delft, Leiden en Den Haag. In 2013 waren er in Delft 21.000 studenten, in 2015 waren dat er 23.000. Voor Leiden waren die getallen 26.000 en 29.000, voor Den Haag 25.000 en 28.000.
Lang niet al deze studerenden wonen op kamers. In Delft hadden vorig jaar 12.000 studenten een kamer, in Leiden 13.000 en in Den Haag 14.000. Het tekort aan studentenwoningen blijft onverminderd groot. Vorig jaar bedroeg dat tekort in Delft 800 woningen, in Leiden 1900 en in Den Haag 2600.

Grootschalige nieuwbouw

Studentenhuisvesting Duwo bouwt daarom grote nieuwe complexen. In Leiden is het project de Leidse Schans neergezet. Een gebouw van meer dan 500 ruime kamers, waarin elke student een eigen keuken en badkamer heeft. De wasserette en de fietsenstalling zijn wel gedeeld.
Duwo wil nog zo’n 1200 kamers erbij bouwen in Leiden. 'We denken dat daar nog wel een markt voor is,' zo vertelt Hans Pluim van Duwo. Hoeveel kamers er uiteindelijk bij zouden moeten komen is moeilijk te zeggen, vindt Pluim. 'Het is altijd lastig in te schatten hoeveel studenten er vanuit het buitenland zullen komen. Wel is het zo dat groei van het aantal studenten dat op kamers gaat afvlakt.'

Leenstelsel

Dat komt onder meer door het nieuwe leenstelsel, denkt Pluim. 'Je ziet dat mensen nu geld moeten lenen om hun woning te betalen, dat wil niet iedereen, dus we zien meer mensen die thuis blijven wonen. Daarnaast legt het leenstelsel meer druk op de studieduur. Studenten doen geen zes of acht jaar meer over hun studie, maar zijn in vier jaar klaar. Dan komen kamers weer eerder vrij.'
Het grootste probleem zit tegenwoordig in Den Haag, waar veel meer vraag is dan aanbod. 'Dat komt omdat de Universiteit van Leiden zich uitbreidt naar Den Haag, en dan zie je dat met name internationale studenten zich in Den Haag willen vestigen,' zo analyseert Pluim.

Lekker thuis blijven wonen

In Leiden is vandaag de introductieweek El Cid begonnen voor de eerstejaars studenten. De jongeren die Omroep West spreekt hebben bijna allemaal besloten in elk geval het eerste jaar nog thuis te blijven. 'Gezellig', 'mijn ouders wonen toch dichtbij' en 'ik wil niet de stress van een kamer moeten zoeken terwijl ik met mijn studie begin' zijn de meest gehoorde redenen hiervoor.
Degenen die wel een kamer zoeken, of al hebben, vinden dat ze niet al teveel moeite hebben hoeven doen. 'Ik ben al in april begonnen met zoeken,' vertelt een studente, 'vroeg beginnen is het geheim.' En mensen kennen, dat helpt ook, zo vertelt een tweedejaars. Dan wordt je misschien naar binnen gestemd in een huis van vrienden of clubgenoten.