Eindelijk mooi strandweer, maar pas op voor gevaarlijke zeestroming

© ANP
REGIO - De Reddingsbrigade Nederland waarschuwt zwemmers, nu er eindelijk mooi strandweer aankomt, voor gevaarlijke zeestromingen. Dit seizoen zijn in totaal al tien mensen verdronken, meldde de Reddingsbrigade.
Volgens de brigade blijft het aantal verdrinkingen 'zorgwekkend stijgen'. Gemiddeld zijn er per jaar acht verdrinkingsgevallen. De brigade wijst erop dat het seizoen nog niet voorbij is en vreest dat dit aantal nog zal toenemen. De meeste verdrinkingen waren op plaatsen die niet waren aangewezen als zwemlocatie. Hulpverlening laat dan langer op zich wachten.
Vorige week heeft de brigade maar liefst 39 mensen moeten redden uit een levensbedreigende situatie. De meeste zwemmers waren in problemen gekomen door de sterke stroming langs de kust. In totaal zijn deze zomer al 212 reddingen verricht.

Vlaggen en waarschuwingsborden

De Reddingsbrigade adviseert badgasten alleen te zwemmen op plaatsen waar toezicht is en goed te letten op de vlaggen bij de reddingsbrigadepost en waarschuwingsborden.
De brigade waarschuwt strandgasten ook goed op hun kinderen te letten, omdat die in de drukte in een fractie van een seconde uit het zicht verdwenen kunnen zijn. Ze adviseert kinderen een polsbandje met daarop een telefoonnummer om te doen.