Beste 'zuipkeet' van Nederland gezocht: Westland maakt met 250 'hokken' ook kans

Archieffoto
Archieffoto
WESTLAND - Er wordt gezocht naar de beste keet van Nederland. De wedstrijd wordt georganiseerd door Plattelandsjongeren.nl. De winnende keet krijgt de titel ‘Beste keet van Nederland.’ Bij ons in dit buurt is dit fenomeen onder meer populair in het Westland.
Een keet kan een caravan zijn, een deel van een boerderij, een zolder, een schuur of een eigen ontwerp. In Westland zouden zo’n 250 van dit soort 'hokken' zijn. In veel gevallen geldt het principe ‘sam-sam’ in een keet. Je betaalt de kostprijs van de alcohol. De hokken zijn ontstaan, omdat disco’s of cafés te ver weg zijn of te duur zijn voor de jongeren. Vaak wordt er gesproken over 'zuipketen', omdat jongeren er veel zouden drinken.
In het Westland is er ook een keurmerk voor de verschillende hokken. Het keurmerk van de gemeente Westland heet ‘Het gouden hok’. Om dit keurmerk te krijgen, worden hokken beoordeeld op brandveiligheid, veiligheid in en rond de hokken en het alcoholbeleid. Als alles goed is, krijgen de hokken in Westland het ‘Goudenhok-keurmerk’.

Mooi wark

Tijdens de ‘Beste keet van Nederland’-wedstrijd wordt naast veiligheid en alcoholbeleid ook gekeken naar de uitstraling van de keet. Tot 1 december kunnen keten uit het hele land zich aanmelden. De winnaar verdient een optreden van de band ‘Mooi Wark’ in hun keet.