De 10 opmerkelijkste straatnamen in Den Haag: Van Apendans tot Vos in Tuinstraat

Graphic: Omroep West
Graphic: Omroep West
DEN HAAG - Den Haag kent ruim 3.000 straten en die hebben natuurlijk allemaal een naam. Soms zitten daar opmerkelijke exemplaren tussen. Wij maakten een lijstje voor je, met de tien meest opvallende straatnamen van Den Haag.
1. Apendans
Sinds: Onbekend
Waar: Centrum (Tussen de Herenstraat en de Korte Poten)
Ga er maar even goed voor zitten, want dit wordt ingewikkeld. In 1678 werd een huis in de buurt verkocht, 'alwaer de Apendans is uythangende'. Vroeger werd wel gedacht dat de straatnaam werd ontleend aan het feit dat de straat ooit diende voor bijgebouwen van diverse hoogwaardigheidsbekleders uit de 18e en 19e eeuw. Maar dit is niet waar. Hoe het dan wel zit? Geen idee. We hebben er in elk geval wel een opvallende straatnaam aan overgehouden.

2. Juffrouw Idastraat

Sinds: Onbekend
Waar: Centrum (Tussen de Prinsestraat en de Oude Molstraat)
Ook hier weer veel raadselen. Wordt al genoemd in een hofboek, eind 15 eeuw. 'Die zuytsijde van Fasenstraet, die geheeten is  Jonckfr. Ydenstraat'. Misschien genoemd naar Yda van Dorp. Maar wie dat dan weer was? Dat vermeldt de geschiedenis niet. Maar het was vast een hele dame als er in die tijd al een straat naar haar werd genoemd.

3. Katerstraat

Sinds: In elk geval 1627
Waar: Centrum (Tussen Boekhorststraat en Paviljoensgracht)
Met de Grote Markt en allerhande andere kroegjes in de buurt, zou je kunnen denken aan een fikse kater als inspiratiebron. Of misschien gewoon naar het dier, de mannetjeskat? Nee hoor, niks van dat alles. De straat is waarschijnlijk vernoemd naar Cornelis Cater. Hij was belastingpachter van de Grote Markt. En, hoe toevallig, hij inde heel lang geleden ook de Haagse wijn- en bieraccijns. Misschien is de kater als betekenis van 'dronkenschap' dan juist aan hem ontleend?

4. Kattestaartveld

Sinds: 1997
Waar: Leidschenveen
Deze naam hebben we te danken aan de gemeente Leidschendam. Die had 'm al bedacht, voordat de gemeente Den Haag aan landjepik ('Annexatie') ging doen. Een ook voor de zoveelste spellingshervorming, anders had het vast KatteNstaartveld geheten. Het heeft niks met katten te maken, maar des te meer met planten. De kattenstaart (Lythraceae) is namelijk een familie van tweezaadlobbige planten en bomen, zegt Wikipedia. Volgens VT Wonen is de kattenstaart een mooie borderplant, die goed tegen schaduw kan en zeer bruikbaar is langs vijvers.

5. Kleine Keizer


Sinds: 1985
Waar: In het centrum van Loosduinen (bij het stadsdeelkantoor)
Deze straat is genoemd naar Gerrit Keizer, die leefde van 1874 tot 1946. Hij was maar 98 centimeter lang en woonde een groot deel van zijn leven in Loosduinen. Destijds was hij de kleinste man van Nederland. Keizer had onder meer een sigarenwinkeltje in Loosduinen.

6. Korte Kwak

Sinds: Onbekend
Waar: In Wateringse Veld
Deze straatnaam danken we aan de gemeente Wateringen, waar deze straatbij hoorde tot aan de annexatie van 1994. Niet meteen vieze dingen denken, de naam komt van een oude veldnaam. Op een kaart uit 1701 staat het destijds nog heel chic als 'quak' vermeld. Later veranderde dit in Kwaklaan en krijg de nabijgelegen weg de naam 'Korte Kwak'. Kwak staat voor een moeras of veen.

7. Mallemolen

Sinds: Onbekend
Waar: Archipelbuurt (Tussen de Javastraat en de Frederikstraat)
Wordt ook wel 'Klein Parijs' genoemd in Den Haag. Een gebiedje vol restaurants en kroegen, dat steeds hipper lijkt te worden. Trekt veel publiek van de Denneweg en andersom. De naam komt van de slijpmolen die al in 1628 als Mallemolen bekend stond. Waarom en wanneer deze molen verdwenen is, vermeldt het verhaal niet. Wel dat dit voor 1693 was. Wat er dan zo mal was aan deze molen is ook onduidelijk.

8. Mevrouw Dorbeenhof

Sinds: 2002
Waar: Spoorwijk (Tussen de Hildebrandstraat en Nicolaas Beetsstraat)
De naam komt van een personage uit het verhaal van 'De Familie Stastok', in de Camera Obscura van Hildebrand. In het boek draagt zij een gedicht voor van Elias Annes Borger, maar erg goed ging dat niet. De Camera Obscura is een verzameling verhalen en vertellingen van Nicolaas Beets, zoals Hildebrand in het echt heette. Die Beets deed het trouwens prima, want hij kreeg zelf ook een straat naar zich vernoemd en zelfs zijn pseudoniem Hildebrand en de boektitel Camera Obscura hebben een eigen straat in Den Haag gekregen.

9.Oog in 't Zeilstraat

Sinds: 17e eeuw
Waar: Centrum (Tussen de Boekhorststraat en het Paviljoensgracht)
In deze straat stond blijkbaar een huis dat 'Het Oogh in 't Zeil heette, volgens een administratief stuk uit 1654. De naam van deze straat wordt in 1650 voor het eerst aangetroffen. Daarvoor werd hij ook de Splinterstraat genoemd. Waar die naam dan weer vandaan komt, is onbekend.

10.Vos in Tuinstraat

Sinds: Onbekend
Waar: Centrum (Tussen het Lange Voorhout en de Denneweg)
Jonckheer Henrick de Vossen kocht hier in 1591 een huis. Daar komt dus het element vos in de naam vandaan. In een document uit 1628 duikt de naam 'Vossenthuyn' op. Het achtervoegsel straat is er pas later aan toegevoegd. En zo komen we dus aan de Vos in Tuinstraat. Om de hoek, bij de Jagerstraat, zou in vroeger tijden een uithangbord hebben gehangen met daarop een vos in een omtuining.

Nieuwsgierig geworden?

Hopelijk hebben we je nu weer een beetje bijgepraat over de opmerkelijkste straatnamen van Den Haag. Meer weten? Veel informatie in dit artikel is afkomstig uit het boek 'Den Haag, Straten en hun namen', dat werd samengesteld door E. Veldhuijzen en werd bewerkt door Kees Stal. Het is een gezamenlijke uitgave van Waanders Uitgevers in Zwolle en het Haags Gemeentearchief, die verscheen in 2006. Daarin kun je dus ook de herkomst van jouw straatnaam opzoeken.