Plastic Soup Surfer haalt 9200 euro op voor recordpoging

DEN HAAG - Merijn Tinga, alias de Plastic Soup Surfer, heeft de kosten voor zijn recordpoging om de Noordzee over te steken ruimschoots gedekt. Een kleine honderdvijftig donateurs brachten 9200 euro samen; tweederde meer dan het gewenste streefbedrag dat de onkosten zou dekken.
Deze zomer nog wil de Plastic Soup Surfer de Noordzee oversteken op een draagvleugel-kitesurfboard. De plank, in de vorm van een PET-fles, is een innovatie op kitesurfgebied. Merijn Tinga wil de eerste zijn die hiermee de Noordzee oversteekt. En dat binnen een recordtijd; het oude record, een oversteek van zeven uur en 53 minuten, moet nog deze zomer verbroken worden.
Met aandacht voor deze recordpoging, middels onder meer hernieuwd Olympisch Goud-winnaar Dorian van Rijsselberghe als ambassadeur, wil de organisatie aandacht vragen voor de vervuiling van de wereldzeeën door plastic flesjes. De Plastic Soup Surfer roept op tot een verbod op de statiegeldloze wegwerpfles. Voor dit verbod zijn ten minste 40.000 handtekeningen nodig. De recordpoging zelf kost 5500 euro.