Uit IS-gebied teruggekeerde Laura Hansen blijft 90 dagen langer vastzitten

© screenshot Kurdistan24
DEN HAAG - Het voorarrest van de Haagse Laura Hansen (20) die volgens eigen zeggen met haar twee kinderen is ontsnapt aan IS in Syrië, is met negentig dagen verlengd. Dat heeft de raadkamer van de rechtbank in Rotterdam dinsdag bepaald.
Hansen wordt door het Openbaar Ministerie (OM) verdacht van deelname aan een terroristische organisatie in Syrië en/of Irak tussen september vorig jaar en 12 juli dit jaar en voorbereiding voor het plegen van terroristische misdrijven. Er loopt een strafrechtelijk onderzoek tegen de vrouw. Haar kinderen zijn opgevangen in een pleeggezin.
De vrouw reisde omstreeks 19 september 2015 met haar nu 27-jarige partner en hun twee kinderen, Iman (4) en Abdullah (1), naar Syrië. Vorige maand zei ze in een interview met zender Kurdistan24 dat ze met haar zoons was ontsnapt uit gebied dat onder controle van IS staat. Haar man zou haar vorig jaar naar IS-gebied hebben meegevoerd.

Gedwongen naar Syrië

De vrouw gaf aan op haar zeventiende te zijn bekeerd tot de islam en leerde haar Nederlandse man van Palestijnse afkomst kennen via een datingsite voor moslims. Uiteindelijk zou hij haar hebben gedwongen mee te gaan naar Syrië.
Hansen mocht aanvankelijk geen contact met de buitenwereld hebben, alleen met haar advocaat om de voorkomen dat het onderzoek van buitenaf kan worden verstoord, maar deze beperkingen zijn nu opgeheven.