Leidenaar vast in Cambodja om kindermisbruik

© ANP
LEIDEN - Een 42-jarige man uit Leiden zit sinds 30 juli vast in Cambodja op verdenking van het seksueel misbruiken van minderjarige kinderen. De Cambodjaanse justitie werkt samen met het Nederlandse Openbaar Ministerie aan de zaak.
De verdachte woont al enige tijd in de Cambodjaanse stad Siem Reap. Tegen hem lopen twee justitiële onderzoeken. Het Aziatische land verdenkt hem van misbruik in het weeshuis dat hij in Siem Reap beheert. In Nederland werd in 2014 al door twee jonge Cambodjaanse kinderen aangifte tegen hem gedaan wegens seksueel misbruik. Dat zou hebben plaatsgevonden tussen 2009 en 2013.
In 2004 werd de Leidenaar al eens veroordeeld voor het langdurig misbruiken van een twaalfjarige Nederlandse jongen. Hij mocht daarna niet meer aan de slag als zeilleraar, maar schond die voorwaarde. Misdaadverslaggever Peter R. de Vries ontdekte dat de man zichzelf een jaar later opnieuw aanbood als instructeur op zeilkampen. Na die ontmaskering vluchtte hij naar Cambodja, waar hij een weeshuis oprichtte. Ook daar rezen verdenkingen. In 2012 sprak een Cambodjaanse rechtbank hem vrij van misbruik nadat vier van de vijf vermeende slachtoffertjes hun eerdere verklaring introkken.