Bewoners mogen niet meer overnachten in Park Rijn-Schie: ‘Ik wil dit niet kwijt’

DEN HAAG - De eigenaren van de huisjes in het park Rijn-Schie in Den Haag zijn ten einde raad. Na een jarenlange juridische strijd met de gemeente besloot de Raad van State onlangs dat ze niet meer in het park mogen overnachten. Alleen de tien eigenaren die zich voor 1997 hebben ingeschreven mogen nog op het park blijven wonen.
Het park staat ingeschreven als een volkstuinencomplex en daar is overnachten verboden. De gemeente heeft het jarenlang gedoogd, maar per 1 november gaat ze handhaven. Sommige eigenaren wonen op het park en dus heeft het besluit grote gevolgen. ‘Dat zijn overwegend gepensioneerde mensen in de leeftijd van 70 tot 80 jaar. Die ga je toch niet van een park afjagen?’, zegt bestuurslid en eigenaar Cor van der Meer.
Ton van Santen is een van de eigenaren die in het park overnacht. Hij is radeloos, want een extra huurwoning kan hij niet betalen. In zijn tuin houdt hij tientallen dieren, die niet mee kunnen verhuizen naar een eventuele nieuwe woning. ‘Deze diertjes heb ik mijn hele leven gehad. Daar wil ik geen afstand van doen.’

Volgens de regels

De gemeente benadrukt dat het overnachten in de huisjes in strijd is met de wet- en regelgeving en dus verplicht is om handhavend op te treden. Op 25 augustus vergadert de commissie Ruimte over de situatie. De eigenaren hopen dat de vergadering nog iets teweeg brengt.