Zeilsters Zegers en Van Veen onbevangen medalrace in: 'We hebben prima geslapen'

Afrodite Kyranakou-Zegers en Anneloes van Veen op de Olympische Spelen.
Afrodite Kyranakou-Zegers en Anneloes van Veen op de Olympische Spelen. © Richard Langdon
DEN HAAG - De zeilsters Afrodite Zegers-Kyranakou en Anneloes van Veen maakten woensdag twee uur voor het begin van hun medalrace in de 470-klasse nog even een ontspannen wandeling door de zonnige Marina da Glória in Rio de Janeiro. 'We hebben prima geslapen. Dat komt misschien ook omdat we in de finale eigenlijk niets te verliezen hebben. We kunnen alleen maar winnen, brons of zilver, en daar gaan we voor,' liet de 26-jarige Van Veen strijdlustig weten.
Na een chaotische zeildag sloten de Haagse Zegers en Van Veen uit Naaldwijk dinsdag af als zevende in de tussenstand. 'We staan inmiddels zesde,' vertelde stuurvrouw Zegers (24). 'Bijna alle deelnemers waren bezig met protesten tegen elkaar. Wij zijn bewust buiten alle problemen gebleven. We hebben netjes gevaren, drie goede resultaten neergezet en daardoor maken we nu kans op een olympische medaille. We gaan ervan genieten.'
Het Britse duo Hannah Mills/Saskia Clark is met 28 punten al zeker van goud. Voor zilver en brons komen minimaal nog vijf koppels in aanmerking. Zegers en Van Veen staan op 59 punten, op elf punten van de tweede plaats (Nieuw-Zeeland) en op tien punten van de derde plek (Verenigde Staten).

Marit Bouwmeester

Naast een eigen klassering in de top drie heeft het Nederlandse tweetal in de medalrace (met dubbele punten) ook een beetje geluk nodig met de resultaten van de concurrenten, zoals Marit Bouwmeester (Laser Radial) op dinsdag. De in Voorburg wonende Bouwmeester won goud mede dankzij de mindere prestaties van de andere kanshebbers.
'Dat was super spannend heb ik begrepen', zei Van Veen. 'Op de baan van de medalrace kunnen hele rare dingen gebeuren, maar het traject ligt ons wel. Dus wie weet.'