Pokémon GO: Den Haag pakt overlast Kijkduin aan, straks minder Pokémon te vangen

© Richard Mulder
DEN HAAG - De gemeente Den Haag wil de overlast op Kijkduin door Pokémon GO-spelers beperken. De gemeente is in gesprek met appbouwer Niantic om laat in de avond en nacht minder Pokémon te laten verschijnen op Kijkduin. 'Want vooral in de avond loopt de overlast voor omwonenden de spuigaten uit', aldus een woordvoerder van de gemeente.
Ook wil de gemeente dat Pokémon niet langer verschijnen in het duingebied rondom Kijkduin. 'We willen dat Pokémonjagers uit het beschermde gebied wegblijven, zodat ze het niet beschadigen.' De afgelopen tijd werd er geklaagd over overlast,
, onveilige sitaties rond
en
. Sommige spelers besloten zelfs om de boel
.
Vorige week plaatste de gemeente nota bene zelf een Pikachupaal en riep Kijkduin uit tot Pokémonhoofdstad van Nederland, op verzoek van D66. De gemeente zet nu extra handhavers in om de Pokémonspelers in het gareel te houden. Daarnaast zijn er hekken verhoogd en extra vuilnisbakken en wc's geplaatst. 'We doen ook een beroep op de Pokémonspelers zelf om het leuk en gezellig te houden. Je bent van harte welkom in Kijkduin, maar hou rekening met je omgeving: mensen op het strand en terrassen.' De PVV in de Haagse gemeenteraad heeft donderdag nieuwe raadsvragen gesteld over de gang van zaken.

Ondernemers enthousiast, bewoners klagen

De ondernemersvereniging in Kijkduin is enthousiast over de komst van de vele Pokémonjagers, maar omwonenden klagen steeds meer om de massale aanwezigheid van spelers. 'We krijgen steeds meer signalen van bewoners, maar we zijn er voor beiden. Dus het is voor ons een beetje balanceren.'
De afgelopen dagen werd door strandgangers geklaagd dat ze tijdens het zonnen op het Kijkduinse strand onder de voet werden gelopen door mensen die naar Pokémon op zoek waren. Hele massa's spelers gingen tegelijkertijd in colonne over het strand rennen, zoals te zien is in onderstaand filmpje.
Pokémon GO is een spel voor mobiele telefoons, waarmee virtuele wezens moeten worden gevangen. In Kijkduin zitten relatief veel van deze wezens, waardoor het er de afgelopen weken erg druk is.