Topstuk Lakenhal verhuist naar Rijksmuseum

LEIDEN - Museum de Lakenhal in Leiden doet maandag afstand van één van haar topstukken. Het 16de-eeuwse meesterwerk Het Laatste Oordeel wordt vanwege de aanstaande verbouwing van het museum overgebracht naar het Rijksmuseum in Amsterdam.
De bedoeling is dat het stuk vanaf 23 augustus twee jaar lang te zien is in de hoofdstad. Als de verbouwing in Leiden klaar is, moet het terugkomen naar de Lakenhal.
Het Laatste Oordeel laat zien hoe de doden op de Dag des Oordeels opstaan uit hun graven om hun lotsbestemming te bereiken. Ze worden meegevoerd door engelen of duivelse figuren. Maker Lucas van Leyden was volgens het museum 'een belangrijke inspiratiebron voor vele generaties schilders, waaronder Rembrandt van Rijn'.

Focus op kinderen

Leiden krijgt wel iets terug voor de verhuizing van het pronkstuk. Alle kinderen van basisscholen in Leiden krijgen gratis vervoer naar Amsterdam. De musea hebben de ambitie uitgesproken om met de samenwerking alle kinderen voor hun twaalfde kennis te laten maken met Rembrandt en Lucas van Leyden.