Gemeente Wassenaar wil dat eigenaar wat doet aan verwaarloosde Huize Ivicke

DEN HAAG - De gemeente Wassenaar wil in gesprek met de eigenaar van Huize Ivicke. Het zo'n 100 jaar oude pand langs de N44 in Wassenaar ligt er al jaren verwaarloosd bij. Het gemeentebestuur wil nu van de eigenaar, Bever Holding, weten wat die met Huize Ivicke gaat doen.
Het Cuypersgenootschap, dat zich inzet voor het behoud van bijzondere 19e en 20e eeuwse gebouwen, liet eerder in een brandbrief weten dat ze willen dat het gebouw wordt opgeknapt. Huize Ivicke is een kopie van het in Denemarken gebouwde Hermitage Klampenborg. De toenmalige eigenaar van het pand, Adrianus van Hattum, liet het huis bouwen voor zijn Deense echtgenote.

Achter het huis liet Van Hattum ook een inmiddels zwaar vervallen speelhuis bouwen. En dat is misschien nog wel het meest bijzondere aan het huis. 'Dat speelhuisje is bijna niet zichtbaar vanaf de weg. Maar het is een ontzettend zeldzaam huisje. Helaas is dat in nog slechtere staat dan het huis zelf', aldus  secretaris Leo Dubbelaar van het Cuypersgenootschap.

Gemeentebestuur wil duidelijkheid van eigenaar

Het gemeentebestuur heeft inmiddels een brief gestuurd naar de eigenaar van het huize Ivicke en het speelhuis. Wethouder Inge Zweerts de Jong:  'We vragen aan de eigenaar of die contact met ons wil opnemen. We willen weten wat de toekomstplannen voor Huize Ivicke en het speelhuisje zijn. We willen met name dat het speelhuisje wordt aangepakt maar het pand mag zelf ook nog wel een opknapbeurt krijgen.'

Over bestuurlijke dwang wil de wethouder het nog niet hebben, al geeft ze wel aan dat ze die mogelijkheid heeft om de eigenaar te dwingen het bezit op te knappen. Eigenaar Bever Holding was niet bereikbaar voor commentaar.
Meer over dit onderwerp:
HUIZE IVICKE WASSENAAR
Deel dit artikel: