Permanent cameratoezicht deel Alphen aan den Rijn

Cameratoezicht
Cameratoezicht
ALPHEN AAN DEN RIJN - Er komt permanent cameratoezicht in een deel van de Hooftstraat en in de volledige Julianastraat in Alphen aan den Rijn. Dat heeft burgemeester Liesbeth Spies besloten.
In de Hooftstraat komende de camera’s rond de coffeeshops te hangen en in de Julianastraat bij de diverse uitgaansgelegenheden, weet mediapartner
. In totaal komen er ongeveer tien camera’s te hangen die 24 uur per dag, zeven dagen per week worden uitgekeken.
De gemeente Alphen wil aansluiten op het systeem van de politie-eenheid Den Haag. ‘Daar hebben ze een team dat permanent de beelden uitkijkt’, zegt Spies. ‘Als er wat gebeurt, kunnen zij direct de politie-collega’s ter plaatse inschakelen. Ook kunnen de beelden direct doorgezet worden naar de meldkamer en de politiehelikopter’, voegt politieteamchef John Nieumeijer toe.

Gemeenteraad

De kosten bedragen ongeveer 100.000 euro per jaar. Gemeente en politie zullen de kosten delen. De beelden zullen tijdelijk opgeslagen worden, binnen het wettelijk vastgestelde termijn. Alleen op gezag van de Officier van Justitie kan besloten worden dat bij misdrijven videobeelden langer bewaard mogen worden.
Spies legt haar voornemen voor aan de gemeenteraad. Dit hoeft ze niet te doen, maar ze wil dat ook de gemeenteraad achter haar initiatief staat.