Tropenrooster bij Sint Maartenscollege in Voorburg: 'We willen geen billen zien'

Een schoolklas (archieffoto)
Een schoolklas (archieffoto)
VOORBURG - Bij het Sint Maartenscollege in Voorburg begint het schooljaar anders dan normaal. Vanwege de warmte is het tropenrooster ingesteld. Leerlingen kunnen daardoor vanmiddag lekker naar het strand, maar op school mogen ze niet alvast hun strandkleding aan, staat in een brief die de ouders hebben gekregen.
'Het is onwaarschijnlijk mooi weer', zegt rector Liesbeth Augustijn opgewekt tegen Omroep West. 'De eerste zes les uren van vandaag gaan door, de rest niet. Ook hebben we de lessen met vijf minuten ingekort en vervallen de laatste drie lesuren', aldus de rector.
'De meeste scholen hebben nog allerlei andere activiteiten in deze eerste week, maar wij geven al gewoon les.' Als het dan boven de 30 graden wordt, schakelt de middelbare school uit Voorburg over op het tropenrooster.

Plat dak

'Sommige lokalen op de derde etage zitten onder een plat dak, het wordt daar dan wel erg warm.' Door het speciale rooster zijn de leerlingen dus eerder vrij. 'Ja', lacht de rector. 'Die kunnen lekker naar het strand.'
En die arme docenten dan? 'Die moeten nog hun lessen voorbereiden natuurlijk. Maar als ik hen was deed ik dat vanavond, en ging ik vanmiddag ook lekker naar het strand', zegt Augustijn.

'Geen beachwear en geen billen'

De warmte leidde er ook toe dat de rector een brief aan de ouders heeft geschreven over de kleding van hun kinderen. 'Geen beachwear', schrijft het hoofd van de school. Te korte broeken, te korte naveltruitjes en diepe decolletés zijn uit den boze.
'De billen hoeven er niet onderuit te komen', zegt de rector. 'Dit is een professionele omgeving en dat proberen we de leerlingen ook mee te geven.' Maar, wat is dan té kort? 'Dat is natuurlijk een kwestie van smaak. Maar dit is het eerste tropenweer in decennia en daar hoort gewoon ook aandacht bij voor passende kleding.'

Geen nieuw beleid

De kersverse rector, die sinds dit schooljaar aan het roer van het Sint Maartenscollege staat, is naar eigen zeggen niet bezig met 'nieuw beleid'. 'Nee hoor, het is toevallig nu actueel, vandaar die brief', zegt ze tegen Omroep West.