ROC Leiden wil 40 miljoen euro van oud-bestuurders

Het Lammenschansgebouw van het ROC Leiden
Het Lammenschansgebouw van het ROC Leiden © Omroep West
LEIDEN - Vijftien oud-bestuurders van ROC Leiden zijn door de mbo-instelling samen aansprakelijk gesteld voor 40 miljoen euro. Dat is precies het bedrag dat het ministerie van Onderwijs overmaakte om de school te redden.
ROC Leiden kwam in de financiële problemen toen de bouw van twee nieuwe schoolgebouwen veel duurder uitviel dan gedacht. Onderwijsminister Bussemaker besloot 40 miljoen over te maken om de school
.
Een onderzoekscommissie concludeerde vorig jaar dat het ROC-bestuur 'onverantwoord en verwijtbaar' heeft gehandeld. De uitkomst van het onderzoek was voor het ROC de reden om 15 oud-bestuurders persoonlijk aansprakelijk te stellen. Het gaat om dertien ex-leden van de Raad van Toezicht en twee oud-leden van het College van Bestuur.

Misstanden aan de kaak stellen

In februari maakte minister Bussemaker van Onderwijs al bekend dat de school naar de rechter stapt. Nu is bekend geworden dat de oud-bestuurders persoonlijk aansprakelijk worden gesteld voor de verbraste 40 miljoen. De dagvaardingen liggen bij de rechter.
'De Stichting ROC Leiden neemt hierbij haar verantwoordelijkheid om het onbehoorlijk bestuur van oud-bestuurders en voormalige Raad van Toezicht-leden te corrigeren en misstanden aan de kaak te stellen', zo luidt een statement op de site van ROC Leiden. De rechter buigt zich vanaf september over de zaak. De procedure kan jaren gaan duren.