Geen grap: zomer 2016 staat toch in top-10 warmste zomers ooit

Archieffoto van een strandpaviljoen op Scheveningen
Archieffoto van een strandpaviljoen op Scheveningen
DEN HAAG - De warme laatste dagen van augustus leiden ertoe dat deze zomer een plaatsje krijgt in de top tien van warmste zomers. Sinds het begin van de metingen in 1901 waren er maar acht zomers warmer.
Dat de zomer warmer uitpakt dan normaal heeft vooral te maken met warmere nachten. Volgens Omroep West-weerman Huub Mizee komt dat onder andere door bewolking, dat ervoor zorgt dat het 's nachts minder afkoelt. 'De nachten waren in onze regio deze zomer een graad warmer dan gemiddeld.'
Toch valt het aantal zogenoemde mooiweerdagen tegen deze zomer: tot nu toe waren dat er 22 tegen normaal 32. Op mooiweerdagen is het droog, schijnt de zon minimaal de helft van de tijd en ligt de maximumtemperatuur hoger dan normaal. 'Het beeld dat mensen hebben van een slechte zomer, klopt dan ook wel een beetje', aldus Mizee.

Het blijft komende tijd zomer

De komende dagen blijft het warm zomerweer, al doen we wel een stapje terug in de temperatuur. Donderdag is waarschijnlijk de laatste tropische dag in onze, de komende dagen ligt de temperatuur een paar graden lager. Op zaterdag en zondag neemt de kans op buien toe. 'Of de buien zwaar uit zullen pakken is nog even afwachten', zegt Mizee. Ook na het weekend gaat de zomer volgens de weerman door met temperaturen rond de 24 graden.

LEES OOK: