Kroos verdwijnt niet uit grachten Delft

DELFT - De proef van Hoogheemraadschap van Delfland om de dikke laag kroos uit de Delftse grachten te halen is deels geslaagd. 'Het is een beetje dubbel. Ja, de proef is geslaagd want we weten aan welke knoppen moeten draaien. En nee, omdat de kroos weer terugkomt', vertelt een woordvoerster aan Omroep West.
Het Hoogheemraadschap van Delfland probeerde
om een oplossing om de dikke laag kroos uit de grachten te halen. Dit deden ze door het gemaal en de sluizen die de stad normaal beschermen tegen te hoge waterstanden in te zetten om kroos uit de grachten te weren.
Met behulp van het gemaal wordt extra stroming in het water van de grachten gecreëerd en dankzij de sluizen kan worden bepaald waar het water heen stroomt. Al het kroos wordt op die manier naar één plek geleid. Op die plek ontstaat een grote hoop kroos die door een machine wordt opgevist.

Verbetering

'Er is wel verbetering, maar het biedt nu geen soelaas', aldus de woordvoerster. Een paar dagen geleden heeft het veel geregend, waardoor nieuw kroos vanuit de polder naar de grachten is gestroomd. Het is dus als dweilen met de kraan open.'