Leidse rederijen: campagne 'vaar veilig' heeft weinig effect

LEIDEN - Bestuurders van bootjes op de Leidse grachten zijn zich niet beter gaan gedragen sinds de campagne 'vaar veilig' van de gemeente en de politie. Dat zeggen Leidse rondvaartbedrijven. Eind mei begon de campagne, waarbij via borden langs de grachten de belangrijkste vaarregels worden uitgelegd.
Op een tropische dag als donderdag is het relatief rustig op de Leidse grachten. Dan gaan mensen richting de Kaag om af te koelen. Daaf Sloos van de Leidse Rederij weet als geen ander dat het soms ook erg druk kan zijn en dat mensen zich regelmatig niet aan de vaarregels houden.
'Het is haast niet te meten of mensen zich beter zijn gaan gedragen sinds de campagne' zegt Daaf Sloos. 'Ik zie niet heel veel verbetering in ieder geval.'

Alcohol

Omdat er steeds meer bootjes op het water zijn en gemeente en politie constateren dat er vaak behoorlijk wat alcohol wordt gedronken aan boord, beginnen ze een eind mei een 'vaar veilig' campagne.
Een sympathiek idee, vindt Marcel Kolder van Rondvaartleiden.nl. Maar net als zijn collega ziet ook hij weinig effect. 'Het is wel goed dat Leiden aandacht voor het water heeft, want dat is belangrijk voor de stad. We moeten voorkomen dat we hier Amsterdamse toestanden krijgen.'

Politie

De politie laat weten veel gevaren te hebben sinds de campagne en heeft het idee dat de overlast op het water minder is geworden.