Politie waarschuwt: nepvuurwapens zijn levensgevaarlijk

© Omroep West
DEN HAAG - De politie waarschuwt jongeren dat nepwapens levensgevaarlijk zijn. Daarom gaan agenten vanaf maandag langs scholen om voorlichting te geven.
De politie krijgt 20 tot 30 meldingen per week over jongeren die met een vuurwapen op straat lopen. Dat zijn er twee tot drie incidenten per week per politie-eenheid. Vaak blijkt het om nepwapens te gaan. Maar omdat de wapens' zo echt lijken, kan de politie dat niet op afstand zien en benaderen agenten de jongere als een vuurwapengevaarlijke verdachte.
Volgens de politie is zo'n aanhouding ingrijpend en mogelijk zelfs gevaarlijk. Zo ook vorige maand in Rotterdam toen een jongen met een pistool zou lopen. De agenten namen geen risico en trokken hun dienstwapen. De jongen luisterde niet en maakte een beweging naar een plastic tas. Eén van de agenten loste vervolgens een waarschuwingsschot, waarna de jongen wel luisterde.

'Hadden we gericht geschoten?'

'Volgens mij wilde hij stoer doen tegenover zijn vrienden', vertelde de agent na afloop. 'Maar dat had verschrikkelijk fout kunnen aflopen. Wat als de jongen het vuurwapen uit het tasje had gehaald. Wat had ik of de andere collega's gedaan? Hadden we dan gericht geschoten? We hebben het hier wel over kinderen. De jongens bleken 13 tot 18 jaar. Gelukkig is het nu goed afgelopen.'
De politie start nu een campagne om deze situaties te voorkomen. Scholen krijgen flyers en posters en docenten wordt gevraagd om aandacht te besteden aan nepvuurwapens. Daarnaast kunnen de jongeren ook chatten met agenten op vraaghetdepolitie.nl. Verder worden social media ingezet in de strijd tegen nepvuurwapens.