'Plofkraken gevaarlijker vanwege zware explosieven'

Plofkraak op het Kennedyplein in Nieuwkoop
Plofkraak op het Kennedyplein in Nieuwkoop © Twitter @Nieuwkoop
DEN HAAG - Criminelen kiezen steeds vaker voor het gebruik van zware explosieven bij plofkraken. Dat meldt de Telegraaf. Het aantal plofkraken zou ook weer zijn gestegen, terwijl er eind 2015 nog sprake was van een dalende trend.
Een politiewoordvoerder laat in de
weten dat door het gebruik van zware explosieven in plaats van gasflessen het gevaar van verwondingen of schade aan huizen van omwonenden flink is gestegen.
Er zouden in de eerste helft van dit jaar zo'n zestien plofkraken zijn gepleegd. In de laatste zes maanden van 2015 ging het nog om slechts drie kraakpogingen.

Ventilator

Criminelen zouden vaker voor explosieven kiezen, omdat de beveiliging tegen de zogenoemde gasmethode steeds beter is geworden. Bij deze methode werd een pinautomaat met gas uit een gasfles opgeblazen. Banken kunnen deze tactiek tegenwoordig makkelijk omzeilen door bijvoorbeeld een ventilator te plaatsen.
Half augustus werd er nog een plofkraak gepleegd op een geldautomaat op het Kennedyplein in Nieuwkoop. Daarbij werd een groot deel van de pui van sigaretten- en tijdschriftenwinkel Primera weggeblazen.