Geen fietsen meer buiten stallingen Grote Markt Den Haag

Kaartje: Gemeente Den Haag
Kaartje: Gemeente Den Haag
DEN HAAG - Het lijkt nog ver weg, maar vanaf 3 oktober 2016 is het verboden fietsen te stallen in en om de Grote Marktstraat in Den Haag. Na dat moment moeten alle fietsen in een rek, vak of stalling worden geplaatst. Fietsen die ergens anders geparkeerd worden zullen worden weggehaald.
Het verbod wordt van kracht in een groot gebied in en rondom de Grote Marktstraat, waaronder Spui, Turfmarkt en de Gedempte Burgwal (zie kaartje).
De gemeente Den Haag begint deze week met een campagne om het fietsparkeerverbod onder de aandacht te brengen. Promotiemedewerkers worden ingezet om bezoekers en passanten te informeren over de nieuwe maatregelen. Daarnaast worden er borden geplaatst op de Grote Marktstraat, komt er een spotje op de lokale radio en worden sociale media ingezet. De eerste maanden worden er fietscoaches ingezet om fietsers naar de stallingen te verwijzen, zodat ze hun rijwiel veilig kunnen stallen.

Da's pech, fiets weg


Foutgeparkeerde fietsen worden vanaf 3 oktober naar het minidepot in de stalling Kranestraat gebracht. Daar kunnen eigenaren hun fiets diezelfde dag kostenloos ophalen. Doe dat vooral zo snel mogelijk: de ochtend na de verplaatsing naar de Kranestraat wordt je rijwiel naar het fietsdepot op de Binckhorst verplaatst en kost de hereniging met je tweewieler je 25 euro.
De strengere regels voor het parkeren van je fiets moeten de omgeving leefbaar houden en meer ruimte voor voetgangers creëren. Dat is hard nodig: de afgelopen jaren is de Grote Marktstraat mede dankzij de herinrichting de grootste winkelstraat van Den Haag geworden. Er komen jaarlijks bijna 8 miljoen bezoekers, waarvan een groot deel op de fiets komt. Daarnaast verbindt de Grote Marktstraat het centrum met het Centraal Station en is de straat daardoor deel van de drukste fietsroute van de stad. Dat maakt de straat met name in weekenden en op koopavonden druk en rommelig.

Nieuwe stallingsplekken
De Haagse gemeente heeft daarom rond de Grote Marktstraat 3500 gratis bewaakte stallingsplekken gerealiseerd. Daarnaast telt het Haagse centrum nog eens 900 onbewaakte stallingsplekken in de vorm van rekken en vakken.