IN BEELD: Uniek kijkje in nieuw museum Voorlinden in Wassenaar

WASSENAAR - Het nieuwe museum voor moderne en hedendaagse kunst Museum Voorlinden in Wassenaar wordt op 10 september officieel geopend door konining Willem Alexander. Voor publiek gaat het museum pas een dag later open. Maar vandaag mocht de pers alvast een kijkje nemen en Omroep West laat jou natuurlijk graag meegenieten.
De collectie van het museum is de afgelopen 50 jaar verzameld door de Haagse zakenman Joop van Caldenborgh. Behalve een vaste collectie biedt Voorlinden ook plaats aan tijdelijke tentoonstellingen.
Volgens Van Caldenborgh moet het museum voor iedereen toegankelijk zijn: 'Je hoeft geen kunstkenner te zijn, wees vooral een kunstkijker', zegt hij.Het museum heet officieel 'Voorlinden Museum & Gardens', omdat ook de tuinen de moeite van het bekijken waard zijn. Het museum is gevestigd op een Wassenaars landgoed dat teruggaat tot de Romeinse tijd. In het begin van de negentiende eeuw werd hier een park in landschapstijl aangelegd.

Museum met zwembad

Het museum aan de Buurtweg in Wassenaar ruim 20 zalen. Er zijn kunstwerken uit verschillende periodes en werelddelen te zien. Het gaat niet alleen om schilderijen, maar ook om sculpturen en een zogenaamde 'Skyspace', een ruimte met een vierkante opening in het dak waarmee je de lucht ziet 'zoals je deze nog nooit hebt gezien.'
Daarnaast liggen er mensen te zonnen onder een parasol. Dit lijkt levensecht, omdat er veel details in het kunstwerk zijn verwerkt. Ook kent het museum een mysterieus zwembad. Kun je hier echt in zwemmen of is dit een kunstwerk? Om die vraag te beantwoorden, zul je toch echt zelf moeten gaan kijken...

'Breed publiek'

De gemeenteraad van Wassenaar stemde in 2013 in met de komst van het museum. Directeur van het museum is Wim Pijbes, de voormalig directeur van het Rijksmuseum in Amsterdam. 'Voorlinden is een nieuw museum voor een breed publiek, van de Buurtweg tot Fifth Avenue', zegt hij.