'Strippen auto's gebeurt steeds vaker', zegt stichting na leegroven auto Alphense vrouw

ALPHEN AAN DEN RIJN - Voor de tweede keer is de Alphense Brigitte de Niet slachtoffer geworden van een auto-inbraak. In plaats van de wagen te stelen, stripten dieven haar auto volledig. Iets wat steeds vaker gebeurt, zegt directeur Titus Visser van Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit.
'Het is werkelijk één grote ravage', zegt De Niet. Maandagochtend werd haar auto aan de Platolaan helemaal leeggehaald. 'Airbags, radio, navigatie, de boordcomputer, de automaat van de auto: ze hebben het allemaal meegenomen.'
Maandag plaatste De Niet al beelden van de inbraak op social media. Hierop is te zien dat de auto op afstand wordt geopend. De auto zelf heeft geen braakschade. Een half jaar geleden hadden de dieven het al op haar andere auto voorzien.

Strippen lucratiever

Volgens de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit is strippen vaak lucratiever voor het dievengilde; de onderdelen zijn gemakkelijker te verhandelen dan complete auto's, vanwege de registratie in binnen- en buitenland.
Tegenover de stijging van het aantal gestripte auto's staat de daling van het aantal gestolen auto's. Dat is het afgelopen half jaar met 8,7 procent gedaald. Volgens Visser is er nog geen sprake van een trend: 'Als deze ontwikkeling zich nu nog een paar jaar doorzet, is dat misschien wel het geval.'