Azc Rijswijk in september open; nog onduidelijkheid over 'Polenhotel' in Wateringen

Archief
Archief © ANP
RIJSWIJK - Het asielzoekerscentrum (azc) aan de Lange Kleiweg in Rijswijk gaat in september open. Dat bevestigt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) aan Omroep West.
'De exacte data is nog niet bekend. Dat ligt namelijk aan hoe de bouwwerkzaamheden verlopen', vertelt een COA-woordvoerder. 'We gaan er nu van uit dat halverwege september het azc opengaat.'
De gemeenteraad in Rijswijk stemde eind vorig jaar in met de komst van een azc. De huisvesting voor 500 asielzoekers moet komen op de plek waar het gebouw van de Technische Hogeschool stond. Hoewel ruim zestig mensen destijds hun zorgen uitten over de komst van de vluchtelingen, was de meerderheid van de raad toch voor de komst van een azc.

Minder asielzoekers

Doordat er dit jaar steeds minder asielzoekers naar Nederland komen, was het lang onduidelijk wat er zou gebeuren met de noodopvanglocaties in onze regio. Het COA gaf begin augustus aan dat landelijk circa vijftien van deze locaties zouden sluiten. Wat er zou gebeuren in onder andere Rijswijk was op dat moment nog niet bekend.

'Polenhotel'

In Westland is het nog niet duidelijk wat er gebeurt met het hotel aan de De Lierseweg in Wateringen. In dit 'Polenhotel' - zo genoemd omdat hier vanaf 2007 duizenden arbeidsmigranten uit Oost-Europa werden opgevangen - wilde de gemeente 275 asielzoekers opvangen. Mediapartner WOS meldt dat wethouder Mohamed el Mokaddem in een memo heeft laten weten dat daar voorlopig nog geen knoop over wordt doorgehakt.
Volgens de wethouder heeft het COA 'onvoldoende aangetoond dat de opvang in Wateringen noodzakelijk is'. Er wordt in september afgewogen hoeveel ruimte er nodig is voor de stroom asielzoekers die naar Nederland komt. Een advies hierover wordt eind september verwacht van de zogenoemde Regionale Regietafel en het COA.
Lees meer over vluchtelingen in Zuid-Holland in ons dossier: omroepwest.nl/dossiers/vluchtelingen