VVD Rijswijk stelt vragen over openstelling azc in gemeente

© ANP
RIJSWIJK - De VVD in Rijswijk heeft vragen gesteld aan het gemeentebestuur over de openstelling van het asielzoekerscentrum (azc) in de gemeente. De partij wil weten of de opvanglocatie nog wel nodig is en hoeveel asielzoekers er daadwerkelijk komen te zitten.
'Wij zijn vooral benieuwd of het gemeentebestuur van het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers, red.) berichten heeft ontvangen of het azc daadwerkelijk nodig is. En of de aantallen vluchtelingen die daar moeten worden opgevangen ook echt komen', vertelt VVD-raadslid Ton Henskens.
Het COA bevestigt aan Omroep West dat het azc aan de Lange Kleiweg in Rijswijk halverwege september opengaat. De gemeenteraad - inclusief de VVD - stemde eind vorig jaar al in met de komst van de opvanglocatie. De huisvesting voor 500 asielzoekers moet komen op de plek waar het gebouw van de Technische Hogeschool stond.

'Snel antwoord nodig'
Henskens: 'We zijn ook akkoord met de komst ervan, maar willen gewoon zeker weten dat alles goed geregeld is. Ook bijvoorbeeld op het gebied van de veiligheid. De burgemeester heeft ons gegarandeerd dat de veiligheid gewaarborgd is, dus daarom was het voor ons voldoende om akkoord te gaan met het azc. Nu willen we alleen zeker weten dat de komst ervan ook noodzakelijk is.'
Het gemeentebestuur heeft normaal gesproken zes weken de tijd om vragen te beantwoorden. Aangezien het azc binnen die periode opengaat, hoopt de partij sneller antwoord op die vragen te krijgen. Eén van de mogelijkheden daartoe is het forum, dat volgende week op de planning staat. Tijdens zo'n forum bereiden raadsleden de onderwerpen voor waar de raad - tijdens de raadsvergaderingen drie weken later - een besluit over moet nemen.

Vragen stellen

'Tijdens elk forum worden de ontwikkelingen rondom het azc besproken. Ook kunnen de raadsleden dan vragen stellen over de onderwerpen. We gaan er dus van uit dat we voor de openstelling van de locatie duidelijkheid van het gemeentebestuur hebben over dit onderwerp', besluit Henskens.
Lees meer over vluchtelingen in Zuid-Holland in ons dossier: omroepwest.nl/dossiers/vluchtelingen