Instellingen

Plastic Soup Surfer steekt vrijdag '100% zeker' de Noordzee over met zelfgemaakt surfboard

© Facebook Merijn Tinga
LEIDEN - De recordpoging van Leidenaar Merijn Tinga om de Noordzee over te steken op een zogenoemde draagvleugel-kitesurfboard gaat vrijdag definitief van start. Dat verzekert de 'Plastic Soup Surfer'.
'De oversteek op mijn zelfgemaakte surfboard gaat 100% zeker door', vertelt Tinga aan Omroep West. 'We houden uiteraard de wind in de gaten, die is op dit moment iets harder dan wenselijk. Dus ik ga er wel van uit dat de toch zwaarder wordt dan in eerste instantie ingeschat. Maar ik ga sowieso de recordpoging aan.'
De Leidenaar bouwde in 2014 al een surfboard van plastic afval dat hij op het strand vond. Hiermee kitesurfte hij langs de kust van België naar Duitsland. Nu wil hij de eerste zijn die de Noordzee oversteekt op een 'draagvleugel kiteboard', een board dat boven het water vliegt. Het zelfgemaakte surfboard heeft de vorm van een PET-fles.

Recordtijd

Tinga hoopt daarnaast de oversteek te maken binnen een recordtijd. Het oude record staat momenteel op zeven uur en 53 minuten. Met de tocht hoopt hij aandacht vragen voor de vervuiling van de wereldzeeën door plastic flesjes.
De Plastic Soup Surfer roept op tot een verbod op statiegeldloze wegwerpflesjes. Voor dit verbod zijn tenminste 40.000 handtekeningen nodig. Op dit moment hebben 3006 mensen de petitie ondertekend.