Couppoging Turkije dreunt na op basisschool Cosmicus in Den Haag

DEN HAAG - De couppoging in Turkije heeft nog altijd invloed op ouders van leerlingen van basisschool Cosmicus in Den Haag. Ze zijn tevreden over de school en de docenten, maar toch overwegen sommigen hun kinderen eraf te halen nu de school op de Turkse 'Gülen-lijst' staat. 'Wij zijn gewoon bang', zegt een moeder.
Rond het middaguur staan woensdagmiddag in de 's-Gravenzandelaan in de Haagse Schilderswijk ouders te wachten tot hun kinderen uit school komen. De school staat op de lijst van Nederlandse organisaties die banden zouden hebben met Gülen. Het is onder de ouders een veel voorkomend gespreksonderwerp.  
Sinds de start van het nieuwe schooljaar zijn 33 leerlingen van het Cosmicus gehaald. Doordat de school gezien wordt als aanhanger van de Gülen-beweging vrezen de ouders voor de veiligheid van hun kinderen en de reactie vanuit Turkije. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan houdt de prediker Fethullah Gülen verantwoordelijk voor de coup deze zomer in Turkije en zijn aanhangers worden bedreigd.

Bang

Een moeder vertelt dat zij haar kinderen van het Cosmicus heeft gehaald. 'Niet omdat ik ontevreden ben over het onderwijs, maar ik voel mij door de situatie niet prettig meer.' Ze wil dit niet verder uitleggen, maar zegt wel dat het komt door de situatie rondom Gülen.
Een andere moeder houdt haar kinderen voorlopig op school. 'Maar mijn man en ik twijfelen wel. De school is heel goed en mijn kinderen hebben het naar hun zin hier. Daarom wil ik ze eigenlijk niet weghalen. Toch ben ik ook bang dat er wat met mijn kinderen gebeurt en dat er iemand is die mogelijk iets kwaads in de zin heeft.'

Onrust

Op of rond de school is niets gebeurd waardoor haar zorgen aangewakkerd zijn. 'Gelukkig niet, maar ik hoor wel dat andere organisaties bedreigd en aangevallen worden. We zijn gewoon bang. Ik heb niets te maken met een couppoging, ik weet niet wie erachter zit en de mensen hier op school bij mijn weten ook niet. Toch worden we aangesproken en zijn we onrustig.'
Door de lijst die het Turkse staatspersbureau heeft gepubliceerd, met daarop namen van scholen en organisaties die gelieerd zouden zijn aan Gülen, wakkert de onrust aan, zegt ze. 'Als ze zo'n lijst publiceren en Turkije zegt in feite dat deze mensen achter de couppoging zitten, dan is dat een beschuldiging. Ik word niet persoonlijk beschuldigd, maar de school wel.'

Geen zorgen

Lucas Onderwijs, het schoolbestuur waar Cosmicus onder valt, stelde eerder al dat ouders zich geen zorgen hoeven te maken en dat de school geen standpunt inneemt over de situatie in Turkije. Volgens de politie zijn er tot nu toe geen incidenten geweest op of rond de school.
Bijnal iedere leerling die van het Cosmicus is gehaald, heeft inmiddels een andere school gevonden. Twee nog niet. De leerplichtambtenaar houdt zich met deze leerlingen bezig, zegt een woordvoerder van de gemeente Den Haag.