Mauritshuis toont oude meesters uit collectie Van Dedem

DEN HAAG - In het Mauritshuis is de Van Dedem-expositie geopend. Het zijn de vijf topstukken van Hollandse en Vlaamse oude meesters die het Haagse museum kreeg van de onlangs overleden Willem baron van Dedem.
Van Dedem schonk de waardevolle schilderijen al in 2002 aan het Mauritshuis, en daar waren ze al kort even te zien, maar de werken zouden pas na zijn dood naar het museum verhuizen. Het zijn vijf zeventiende-eeuwse meesterwerken, waaronder 'Winterlandschap bij Arnhem' van Salomon van Ruysdael en 'Dansende boeren voor een Boheemse herberg' van Roelant Savery.
Museumdirecteur Emilie Gordenker is verguld met de schilderijen. 'Sinds de Tweede Wereldoorlog is dit de allerbelangrijkste schenking die we hebben gekregen.' De doeken hangen tot november bij elkaar in een aparte ruimte, daarna worden ze opgenomen in de vaste collectie.

Schenkingen

De in Engeland wonende Van Dedem was bestuursvoorzitter van kunstbeurs TEFAF sinds 1997. Zijn kunstcollectie geldt als een van de belangrijkste particuliere verzamelingen van Hollandse en Vlaamse oude meesters.
Hij deed daaruit meer schenkingen. Zo schonk hij in 2014 het zeventiende-eeuwse schilderij 'Boslandschap met een vrolijk gezelschap in een wagen' van Meindert Hobbema aan het Rijksmuseum. Ook schonk hij werken aan de National Gallery in Londen.