Storing bij teletekst van regionale omroepen opgelost

De nieuwspagina van Omroep West op teletekst.
De nieuwspagina van Omroep West op teletekst. © Omroep West
DEN HAAG - Digitale televisieabonnees van Ziggo bleven sinds de nacht van dinsdag op woensdag verstoken van teletekst achter het signaal van de regionale omroepen. Het ging om een storing die donderdagochtend weer is opgelost, vertelt een woordvoerder van Ziggo. Door deze storing was ook de teletekst van Omroep West een tijdje uit de lucht. Via analoge televisie was teletekst wel te raadplegen.
De oorzaak van de storing lag bij KPN, vertelt een woordvoerder van Ziggo aan Omroep West. 'Tegenwoordig levert KPN het teletekstsignaal van de regionale omroepen aan', zegt hij. 'Dat gebeurt centraal, KPN verspreidt dat signaal dan vanuit Hilversum weer verder het land in, naar bijvoorbeeld Ziggo.'
Volgens de woordvoerder van Ziggo heeft KPN zonder aankondiging iets veranderd in het teletekstsignaal. 'Het is een beetje technisch verhaal, maar het heeft te maken met data. De verandering hadden ze niet aan ons doorgegeven, waardoor onze instellingen niet meer klopten.'

Belangrijke informatiebron

Ziggo heeft de storing tijdens een controle ontdekt en heeft daarna allerlei technische dingen aangepast. 'Daardoor werkt het sinds donderdagochtend weer', zegt de woordvoerder. Die benadrukt dat Ziggo contact op gaat nemen met KPN, om na te gaan wat er precies aan de hand was.
'Teletekstkijkers hoeven zich geen zorgen te maken, het was een samenloop van omstandigheden', aldus de woordvoerder. Bij Omroep West zijn tientallen klachten binnengekomen. Adjunct-hoofdredacteur Henk Ruijl is blij dat de storing is opgelost. 'Voor heel veel  mensen is teletekst ook anno 2016 nog een belangrijke informatiebron', zegt hij.