Verzet in Leidschenveen tegen vierde vuilcontainer in de tuin

© Arjen Dubbelaar (Groep De Mos
DEN HAAG - Een deel van de bewoners van de Haagse wijk Leidschenveen ziet niets in de plannen van de gemeente om hen nog eens een extra vuilcontainer te geven. Ze hebben dan straks vier containers voor afval en vrezen onder meer dat hun tuinen voor een groot deel door de bakken in beslag worden genomen, zeggen ze tegen Omroep West.
Bovendien gaat de gemeente tegelijk met de komst van de extra bak minder vaak vuil ophalen. Dat leidt tot stankoverlast en het aantrekken van ongedierte, zeggen de bewoners.
Een petitie op internet tegen de komst van de vierde vuilcontainer krijgt veel steun. Ook heeft de Bewonersorganisatie Leidschenveen een brief aan de gemeente gestuurd met het verzoek om opheldering over de plannen.

'Scheiden aan de bron'

De gemeente Den Haag wil met het nieuwe systeem zoveel mogelijk afval scheiden ‘aan de bron’, zoals dat heet. Beginnen dus bij degenen die het inleveren. Uit onderzoek blijkt dat zeventig procent van het afval bestaat uit plastic, blik en drankpakken.
Daarom krijgen binnenkort 2200 huishoudens van Leidschenveen hiervoor een extra container. Later volgen nog meer woningen in de wijk. Volgens een woordvoerder van de gemeente is er een proef geweest in De Velden en die zou positief zijn verlopen.

Minder vaak ophalen

Omdat zo’n groot deel van het afval bestaat uit plastic, blik en verpakkingen van sap, blijft er niet veel restafval meer over. Dat hoeft dus ook niet meer iedere week te worden opgehaald, aldus de woordvoerder.
De bewoners denken daar anders over. Zij stellen dat straks vijf vierkante meter van hun tuinen in beslag wordt genomen door de containers. ‘Ik heb liever leuke planten dan afvalbakken in mijn tuin,’ aldus een van hen. Verder vinden ze het ‘onacceptabel’ dat deze containers om de week geleegd worden. ‘Naast stankoverlast en maden zal het ander ongedierte aantrekken.’

Ondergrondse containers

Sommigen benadrukken ook niet tégen afvalscheiding te zijn, maar vinden wel dat er een andere oplossing moet komen. Ondergrondse containers op straat bijvoorbeeld.
De woordvoerder van de gemeente zegt dat er nog overleg komt met de bewonersvereniging. En dat er dan ook serieus zal worden geluisterd naar de bezwaren. Een mogelijke handreiking is dat mensen die hun papierbak niet gebruiken deze eventueel kunnen inleveren. Zo blijft er ietsje meer ruimte over in de tuin.