Nationale Ombudsman doet onderzoek naar rechten van woonwagenbewoners

Demonstratie woonwagenbewoners in Den Haag
Demonstratie woonwagenbewoners in Den Haag © ANP
DEN HAAG - De Nationale ombudsman gaat onderzoeken hoe gemeenten omgaan met de mensenrechten en 'culturele' rechten van woonwagenbewoners. 'Kampers' onderscheiden zich door een eigen cultuur waarin het wonen in woonwagens essentieel is. Volgens klachten en signalen van woonwagenbewoners passen gemeenten een 'uitsterfbeleid' toe om de standplaatsen van woonwagens af te bouwen.
Internationale en nationale mensenrechtenorganisaties, zoals de Europese Commissie tegen Racisme en Intolerantie van de Raad van Europa en het College van de Rechten van de Mens, hebben de laatste jaren ook kritiek gehad op de manier waarop de Nederlandse overheid zich inspant om de mensenrechten te borgen van woonwagenbewoners.
De Nederlandse overheid heeft zich internationaal verbonden aan de mensenrechten en de toepassing ervan. Er is echter geen landelijk beleid dat specifiek gericht is op woonwagenbewoners, gemeenten zijn verantwoordelijk. De ombudsman verwacht zijn onderzoek begin 2017 af te ronden.

Den Haag

Gemeenten hebben de afgelopen jaren hard opgetreden tegen de 'wetteloosheid' die in sommige woonwagenkampen heerste. Bewoners zouden criminele activiteiten onderhouden en oneerlijke belastingvoordelen hebben. Daarom besloten gemeenten, waaronder Den Haag, woonwagencentra op te heffen, het aantal standplaatsen te verminderen en de bewoners te verspreiden.
Dit nieuwe woonwagenbeleid kwam de toenmalige wethouder Marnix Norder van Den Haag op bedreigingen te staan. Volgens de gemeente Den Haag en de politie heeft het harde optreden van de afgelopen jaren inmiddels wel 'zijn vruchten afgeworpen'.
LEES OOK: Politie vindt tienduizenden euro's bij inval in woonwagenkamp Den Haag