Instellingen

Houten hokjes verdwijnen uit straatbeeld van Den Haag

Een verkeerstelling op de Aronskelkweg in Den Haag.
Een verkeerstelling op de Aronskelkweg in Den Haag. © Ruth Posthuma
DEN HAAG - Je hebt ze vast wel eens zien staan in Den Haag: Van die houten hokjes met 'een mannetje' erin. De hokjes waren bedoeld om het verkeer te tellen, voor onderzoeken van de gemeente. Maar de hokjes verdwijnen binnenkort uit het straatbeeld, omdat ze ingehaald zijn door de techniek, zo bevestigt de gemeente tegenover Omroep West.
De hokjes waren bedoeld om het aantal verkeersdeelnemers op een kruispunt te tellen, of het aantal verkeersdeelnemers per richting. Zo kon in beeld worden gebracht hoe het verkeer zich ontwikkelt op de bepaalde plaatsen. Ook werden de verkeerstellers ingezet als de gemeente veel klachten kreeg over drukte op een bepaalde locatie, om te kijken hoe druk het echt was.
De medewerker in het hokje telde dat allemaal nog met de hand. Er werd ouderwets 'geturfd' en de gegevens werden later in een computer ingevoerd. Het tellen werd gedaan door mensen van de Haeghe Groep, een bedrijf dat werk regelt voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Niet meer nodig

Van de hokjes, die elke keer op een andere plek in Den Haag stonden, heeft Den Haag er nu nog twee, terwijl het er ooit vier waren. De hokjes waren voorzien van een gasverwarming, voor als het koud was. En bij warmte kon het raam open. Het systeem met de hokjes bestaat al 50 jaar, vertelt een woordvoerder van de gemeente Den Haag. Er komt nu een einde aan, omdat het werk wordt uitbesteed.
Verkeerskundige bureaus gaan vanaf 2017 het verkeer tellen, met moderne techniek. Zo kan er dankzij camera's, verkeerslussen en slimme verkeerslichten op afstand worden geteld.

Naar het museum?

Den Haag is de laatste van de vier grote steden die stopt met handmatig tellen. Voor de werknemers van de Haeghe Groep wordt ander werk geregeld. Een woordvoerder van de gemeente kan nog niet zeggen wat er met de hokjes gebeurt als ze straks niet meer nodig zijn. Mogelijk wordt er eentje overgedragen aan het Haags Historisch Museum. De gemeente moet daar nog over nadenken.

LEES OOK: