‘Big Brother is watching you’: Winkelend publiek ongemerkt gevolgd

DEN HAAG - Zorgeloos en anoniem shoppen in Den Haag of Leiden? Vergeet het maar. Bezoekers aan onder meer de hofstad en sleutelstad zijn jarenlang ongemerkt gevolgd via de mobiele telefoon. Het bedrijf Bluetrace, dat deze gegevens verzamelt, is nu door toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens (AP) op de vingers getikt.
Verschillende winkelcentra in de regio zijn jarenlang voorzien van een speciaal wifi-netwerk dat bezoekers kon volgen. Inloggen of aanmelden op het netwerk was niet nodig, enkel het aan hebben van de wifi-functie op het toestel was voldoende. Met deze functie verzamelde het bedrijf de gegevens van duizenden bezoekers; wie welke winkels bezocht en hoe lang een winkel bezocht werd.
Volgens AP is het bedrijf Bluetrace in drie situaties over de schreef gegaan. ‘Bezoekers in de winkel werden ongemerkt gevolgd en daarvan is bijgehouden hoelang zij wat deden. Daarnaast is geteld hoeveel passanten er in het centrum waren. Dat is op zich geen probleem maar Bluetech bewaarde deze gegevens 24 uur. En dat is uit den boze. Tot slot zijn zelfs omwonenden gevolgd en dat mag al helemaal niet’, zegt een woordvoerster van Autoriteit Persoonsgegevens.

Voorwaardelijke dwangsom

De Autoriteit Persoonsgegevens geeft Bluetech zes maanden om maatregelen door te voeren. Doet zij dit niet moet het bedrijf per week vijfduizend euro boete per week betalen, met een maximum van 100.000 euro.