Zorgen over de zorg: 'We kunnen de ouderen toch niet laten versloffen'

DEN HAAG - Er wordt vooral veel gepraat over de mensen die in verpleeg- en verzorgingshuizen wonen. Zelden hoor je bewoners zelf over de kwaliteit van de zorg die ze krijgen. Omroep West vroeg ouderen in verschillende zorginstellingen wat ze van de zorg vinden en hoe ze naar de toekomst kijken.
Veel bewoners merken dat er minder tijd en geld is dan een paar jaar geleden. Mevrouw Van der Zee (89) ziet dat ook in de Hanepraij in Gouda (Zorgpartners): 'Lang moeten wachten voordat we gewassen worden, en dat komt doordat er te weinig personeel is.' Een 79-jarige bewoner van Steenvoorde (Florence) is duidelijk: 'Nou naar mijn zin, dat wil ik niet zeggen, maar het is beter dan alleen thuis.'
Mevrouw De Jong (88) woont nog thuis en drinkt dagelijks een kop koffie bij een zorginstelling van Florence. Volgens haar kunnen we de ouderenzorg betaalbaar houden door iedereen zo lang mogelijk thuis te laten wonen: 'Ik wil van niemand afhankelijk zijn, ook niet van de kinderen.' Dat klinkt mooi, maar tot je dood thuis blijven, dat is niet voor iedereen weggelegd. De meeste ouderen hebben maar één antwoord op de vraag hoe de ouderenzorg beter kan: er moet meer geld komen.

'We zitten hier met veel 100-jarigen'

'Ik vind het een heel moeilijk punt. We kunnen de ouderen toch niet laten versloffen,' zegt meneer Bouwhuis (82). 'Vroeger werd je 75 en dan was je heel oud, maar dat is niet meer zo. We zitten hier met veel  100-jarigen.' Bouwhuis woont met zijn vrouw in Steenvoorde van Florence en maakt zich zorgen om de vergrijzing.
Nederland telde vorig jaar 3 miljoen 65-plussers, waarvan 0,7 miljoen 80-plussers, berekende het CBS. In 2040 leven er 4,7 miljoen 65-plussers in Nederland -dat is bijna 30 procent van de totale bevolking- waarvan 2 miljoen 80-plussers.
Dit is een artikel in de reeks 'Zorgen over de zorg'. Meer lezen over de ouderenzorg?