300 botten van T-Rex Trix in 3 dagen opgebouwd in Naturalis

DEN HAAG - In Naturalis wordt vanaf donderdagochtend hard gewerkt om de botten van de T-rex weer in elkaar te zetten tot een volledig skelet. Vrijdag kwam de dino verpakt in allemaal kratten onder grote publieke belangstelling aan in Leiden. Een team van het Amerikaanse Black Hills Institute helpt bij het in elkaar zetten van de puzzel.
De Leidse paleontoloog Anne Schulp heeft in de VS al gezien hoe Trix eruit gaat zien als ze weer in elkaar zit. 'Als je je als paleontoloog een tijdje bezighoudt met deze dieren dan kun je ieder bot gewoon blindelings plaatsen. Maar het zijn er wel 300 en ik kan me voorstellen dat dat wel ingewikkeld lijkt.'
Trix werd gevonden in Montana en een team van paleontologen van Naturalis heeft daar meegeholpen om de botten uit de aarde te halen. Bijzonder daarbij was dat Trix bijna helemaal compleet bleek te zijn.

Documentaire

Er zijn ongeveer drie dagen voor nodig om Trix helemaal in elkaar te zetten. En dan breek het moment aan waar Anne al lang naar uitkijkt. 'Hier hebben we natuurlijk drie jaar naartoe gewerkt en deze week is het gewoon klaar en feest. Iedereen kan komen kijken.'
Vanaf 10 september is Trix te bewonderen in Naturalis. Komende zaterdag is Trix al te zien op TV West, in een uitgebreide documentaire over onder meer de opgraving van de dinosaurus in Noord-Amerika door het team van het Leidse museum. De eerste uitzending is om half 6, en de documentaire wordt daarna nog verschillende keren herhaald.