Treinreizigers zijn deze week vaak de klos, Prorail zegt 'sorry'

Archieffoto Omroep West
Een sprinter.
DEN HAAG - Afgelopen week zijn er relatief veel treinen om dezelfde redenen en op dezelfde plaatsen vertraagd. Dat bevestigt ProRail, de organisatie die gaat over het spoor, tegenover Omroep West. Er deden zich vaak sein- en wisselstoringen voor op dezelfde trajecten in onze regio.
'ProRail hanteert een percentage van 88 procent op tijd rijdende treinen,' legt een woordvoerder ons uit. 'Daar zaten we op 1 september onder op bijvoorbeeld Den Haag Hollands Spoor, met 84,1 procent. Dat is spijtig.'
Vrijdagochtend werd het treinverkeer tussen Utrecht en Den Haag Centraal ernstig verstoord door een wisselstoring. De storing begon omstreeks 09.00 uur 's ochtends en duurde ongeveer een uur.
Het ging de afgelopen week wel vaker mis:  
25 augustus: Zowel een sein- als wisselstoring bij Alphen aan de Rijn
27 augustus: Er strandde een trein bij Leiden op weg naar Den Haag Centraal
29 augustus: Een seinstoring van vier uur tussen Utrecht, Den Haag Centraal en Rotterdam.
1 september: Twee wisselstoringen tussen Utrecht Centraal en Den Haag Centraal. Een van ruim anderhalf uur en een van enkele minuten. Daarnaast strandde er 's ochtends een trein tussen Rotterdam Centraal en Delft.

Nooit meer vertraging is onbetaalbaar

De ProRail-woordvoerder beaamt dat het heel vervelend is als sein- en wisselstoringen op telkens dezelfde plaatsen kapot gaan. Maar, zo zegt hij, 'Een storingsvrij spoor is een groot verlangen, maar helaas onbetaalbaar.'
Hij geeft aan dat er de afgelopen week wel relatief vaak op dezelfde plaatsen storingen zijn geweest. 'Maar meestal halen we onze normen wel. Dit gebeurt misschien 100 keer per jaar.'

Meer werkzaamheden

De storingen zorgen voor onverwachte vertragingen. Dit weekend zijn er ook nog eens wel aangekondigde werkzaamheden aan het spoor rond Den Haag. 'Houd bij het reizen met de trein dan ook rekening met deze omstandigheden,' stelt ProRail.
Het gaat om: Zaterdag 3 september tussen 06.00 en 15.00 uur en zondag 4 september van 06.00 tot 14.45 uur rijden de intercity's tussen Den Haag Centraal en Venlo bijvoorbeeld niet tussen Den Haag Centraal en Den Haag Hollands Spoor. Er rijden wel sprinters. De extra reistijd bedraagt ongeveer een kwartier.

Van Den Haag naar Gouda en Utrecht

In hetzelfde weekend zijn er werkzaamheden tussen Den Haag Centraal, Gouda en Utrecht: de NS voorspelt 'beperkt spoorgebruik' op dit traject. Er rijden minder intercity's op beide weekenddagen tot 21.15 uur.
Tot 14.45 uur op 3 en 4 september rijden de sprinters tussen Den Haag en Gouda een aangepaste dienstregeling. Ze vertrekken eerder dan gebruikelijk en stoppen niet in Den Haag Ypenburg. Er gaan NS-bussen vanaf Zoetermeer voor reizigers die toch naar Ypenburg willen. De sprinters van Utrecht Centraal naar Den Haag Centraal stoppen ook niet in Ypenburg. Hiervoor geldt hetzelfde reisadvies. De reistijd voor dit traject kan toenemen met 15 tot 30 minuten.